Atmiņas konstruēšana Latvijas Televīzijas oriģinālsaturā (2016./2017. gada sezona): diskursīvo stratēģiju un diskursu tēmu analīze - Priedīte, Krista Luīze (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darba “Atmiņas konstruēšana Latvijas Televīzijas oriģinālsaturā (2016./2017. gada sezona): diskursīvo stratēģiju un diskursu tēmu analīze” mērķis ir atklāt, kā LTV oriģinālsaturā tiek veidoti vēstījumi par Latvijas pagātni, un tādējādi konstruēti arī atmiņu potenciāli ietekmējoši diskursi. Darba teorētisko pamatojumu veido trīs nodaļas. Pirmajā izklāstīti realitātes sociālās konstruēšanas un mediju konstruētās realitātes aspekti, sevišķu uzmanību pievēršot komunikatīvajam konstruktīvismam. Otrajā aptverti dažādie atmiņas jēdziena skaidrojumi, kā arī izklāstītas kultūras un komunikatīvās atmiņas atšķirības. Savukārt trešajā aplūkotas teorētiskās atziņas par televīziju kā populārās kultūras mediju un atmiņas un populārās kultūras mijiedarbību. Lai veiktu pētījumu, izmantota kvantitatīvā kontentanalīze un diskursa vēsturiskā pieeja, savukārt, lai iegūtu kontekstuālu informāciju, kā papildu datu vākšanas metode izvēlēta daļēji strukturētā intervija. Pētījuma rezultāti rāda, ka atmiņu potenciāli ietekmējošie diskursi Latvijas Televīzijas oriģinālsaturā par pagātni konstruēti sadzīves, tradīciju, izklaides, vides, politikas, mediju un personību makrotematu ietvaros. Diskursi konstruēti nostaļģiski, pagātni iztēlojot kā labāku par šodienu. Apstiprinot atmiņas jautājumu aktualitāti arī ārpus akadēmiskā lauka, oriģinālraidījumu saturā veikta atmiņas kultūras jautājumu problematizācija. LTV savā oriģinālsaturā konstruētos vēstījumus par pagātni vērtē pozitīvi, tie atbilst medija vērtībām.

The goal of master’s thesis “The construction of memory in the original content of Latvian Television (season 2016/2017): analysis of discursive strategies and discourse topics” is to discover how messaging around Latvia’s past, and, thus, potentially memory influencing discourses are constructed in the original content of Latvian Television. The theoretical basis of this work consists of three chapters. Chapter one outlines the aspects of social construction of reality and the constructed reality of media, with a particular focus on communicative constructivism. The second chapter covers the various explanations of the concept of memory, as well as the differences between cultural and communicative memory. The third section deals with theoretical insights of television as a popular culture media, and the interaction between memory and popular culture. Quantitative content analysis and discourse historical approach were used in order to conduct this research, however, to obtain contextual information, a semi-structured interview was selected as an additional data collection method. Research shows that potentially memory affecting discourses about Latvia’s past in the original content of LTV have been constructed in the framework of everyday life, traditions, entertainment, environment, politics, and media. Discourses are constructed in a wistful manner – imagining the past being better than the present. This research confirms that memory is a field of interest outside academic communities, as questions of memory culture are dealt with in the material under research. The constructed messages about the past and their potential impact on memory in the original content of LTV is valued positively as it corresponds to media values.
The construction of memory in the original content of Latvian Television (season 2016/2017): analysis of discursive strategies and discourse topics
Keywords: Komunikācijas zinātne; Latvijas Televīzijas oriģinālsaturs; atmiņas pētniecība; diskursa vēsturiskā pieeja; komunikatīvais konstruktīvisms