Geriatrisku pacientu ar gūžas kaula kakliņa lūzumu pirms un pēcoperāciju aprūpe - Lause-Daģe, Evita (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba tēma – “Geriatrisku pacientu ar gūžas kaula kakliņa lūzumu pirms un pēcoperācijas aprūpe” tika izvēlēta, jo viena no biežāk sastopamām mūsdienu problēmām, sakarā ar populācijas straujo novecošanos, ir geriatrisku cilvēku traumatisms. Geriatriskiem cilvēkiem traumas, kuras rodas kritienu rezultātā, notiek ļoti bieži, un visbiežāk sastopamā ir gūžas kaula kakliņa lūzuma trauma. Geriatriskiem pacientiem ar gūžas kaula kakliņa lūzuma traumu nepieciešama aprūpe, kas prasa lielāku uzmanību un sapratni kā to veikt, jo šīs pacientu grupas pārstāvji visbiežāk nespēj būt līdzestīgi. Lielā mērā māsu zināšanas un profesionālās prasmes nosaka šo pacientu aprūpes kvalitāti un ietekmē pacientu atveseļošanās gaitu. Darba mērķis ir noskaidrot pirms un pēcoperācijas aprūpi geriatriskiem pacientiem ar gūžas kaula kakliņa lūzumu. Lai sasniegtu mērķi, tika izvirzīti sekojošie pētniecības uzdevumi: veikt pieejamās literatūras analīzi par geriatrisku pacientu aprūpi, par traumu pacientu pirms un pēcoperācijas aprūpi; analizēt D. Oremas māzsinību teoriju; izstrādāt pētījuma instrumentu – daļēji strukturētu interviju; veikt pilotpētījumu un pētījumu; analizēt un apkopot intervijā iegūtos datus, kā arī izstrādāt secinājumus. Pētniecības jautājums ir: Kāda ir geriatrisku pacientu ar gūžas kaula kakliņa lūzumu pirms un pēcoperācijas aprūpe? Pētniecības instruments ir daļēji strukturēta intervija māsām. Pētniecības metode – kvalitatīvā. Uz izvirzīto pētījuma jautājumu, iegūtie rezultāti sniedz atbildi – geriatriskiem pacientiem ar gūžas kaula kakliņa lūzuma traumu pirmsoperācijas periodā tiek pielietota pilnīgi kompensējoša aprūpe, savukārt pēcoperācijas periodā – daļēji kompensējoša aprūpe. Darbs sastāv no ievada, 5. nodaļām, 4. apakšnodaļām, secinājumiem, 4. pielikumiem, darba apjoms 65. lpp., darbā izmantoti 30 literatūras avoti. Atslēgas vārdi : geriatriski pacienti, osteoporoze, gūžas kaula kakliņa lūzuma trauma, līdzestība, pirmsoperācijas aprūpe, pēcoperācijas aprūpe.

ANOTATION The theme of the bachelor's thesis - “Pre-and Post-operative Care for Geriatric Patients with Hip Fracture” was chosen because one of the most common problems of the modern age due to the rapid aging of the population is traumatization of geriatric people. For geriatric people, trauma resulting from falls is very common and the most common is hip fracture trauma. Geriatric patients with hip fracture injury need care that requires more attention and understanding of how to do this, as the patients in this group are most often unable to be equal. To a large extent, nursing knowledge and professional skills determine the quality of care for these patients and affect patients' recovery. The aim of the work is to clarify pre- and post-operative care for geriatric patients with hip fracture. To achieve the goal, the following research tasks were identified: analysis of available literature on geriatric patient care, pre-and post-operative injury patient care; to analyze the theory of nursing knowledge of D. Orem; to develop a research tool - a partially structured interview; conduct pilot research and research; to analyze and summarize the data obtained in the interview and to draw conclusions. The research question is: What is the care for geriatric patients with hip fracture before and after surgery? The research tool is a partially structured interview for nurses. Research method - qualitative. On the research question, the obtained results provide an answer - geriatric patients with hip fracture injury in the pre-operative period are using fully compensatory care, while in the post-operative period - partially compensating care. The work consists of introduction, 5 chapters, 4 sub-chapters, conclusions, 4 appendix, volume of work is 65 pages, 30 literature sources were used. Keywords: geriatric patients, osteoporosis, hip fracture trauma, equality, pre-operative care, postoperative care.
Care of geriatric patients with fracture of the hip before and after operation
Keywords: Medicīna; geriatriski pacienti; osteoporoze; gūžas kaula kakliņa lūzuma trauma; pirmsoperācijas aprūpe; pēcoperācijas aprūpe