Jauktās realitātes ietekme uz acs akomodāciju un lietotāju pašsajūtu - Kregere, Daniēla (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 37 lappusēm. Tas satur 14 attēlus, 3 tabulas un 28 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis bija veikt redzes sistēmas darbības un cilvēka pašsajūtas izvērtējumu pēc darba jauktajā realitātē pie minimālā un maksimālā ekrāna spožuma. Pētījumā piedalījās 15 dalībnieki, to uzdevums bija 2 reizes 30 minūtes darboties jauktajā realitātē ar diviem dažādiem ekrāna spožumiem – maksimālo un minimālo spožumu, un pēc tam piedalīties dinamiskajā akomodācijas mērījumā, kā arī atbildēt uz aptaujas jautājumiem. Rezultātos pierādījās, ka pie dažādiem ekrāna spožumiem ir novērojami redzes sistēmas stresa parametri kā miopiskās refrakcijas nobīdes, mirkofluktuāciju palielināšanās tuvumā un acs zīlītes diametra sašaurināšanās.

The thesis is written in Latvian on 37 pages. It contains 14 figures, 3 tables and 28 refrences. The purpose of the thesis was evaluate the functioning of the visual system and sense of self after working in mixed reality at minimum and maximum screen brightness. 15 participants took part in the investigation. Their task was to work in mixed reality twice for 30 minutes with two different screen brigtnesses – maximum and minimum brightness, and then participate in the dynamic measurement of accommodation and answer survey questions. The results showed that at different screen brightness there are indicators of visual system workload such as myopic refraction shifts, increase of microfluctuations in the vicinity and narrowing of the pupil of the eye can be observed.
The Impact of Mixed Reality on Eye Accommodation and User Experience
Keywords: Fizika; jauktā realitāte; papildinātā realitāte; akomodācija; mikrofluktuācijas; acs zīlītes diametrs