Pētniecības un attīstības centra ietekme uz daudznacionālo uzņēmumu attīstību - Dūks, Roberts (Latvijas Universitāte, 2024)
Šis maģistra darbs pēta pētniecības un attīstības centru ietekmi uz daudznacionālo uzņēmumu izaugsmi un attīstību. Pētījums balstās uz plašu zinātniskās literatūras, interneta avotu un interviju analīzi ar tīkla iekārtu uzņēmumu vadītājiem un ekspertiem. Darbs identificē vairākus ieguvumus, ko sniedz pētniecības un attīstības centri, tostarp pieeju dažādu valstu talantiem, zināšanām un resursiem, kā arī sadarbību ar universitātēm u.c. pētniecības iestādēm. Empīriskā analīze darbā uzsver, ka tīkla nozares uzņēmumi būtiski gūst labumu no saviem ieguldījumiem pētniecībā un attīstībā, kas uzlabo to spēju izstrādāt inovācijas un sekot tirgus tendencēm. Galvenais secinājums ir tāds, ka stratēģiska pētniecības un attīstības centru pārvaldība un integrācija daudznacionālo uzņēmumu globālajā darbībā ir būtiska, lai saglabātu konkurētspēju un panāktu nepārtrauktu izaugsmi.

This master's thesis explores the impact of research and development centers on the growth and development of multinational enterprises. The study builds on extensive analysis of scientific literature, internet sources, and interviews with business executives and experts at network facilities. The work identifies several benefits from research and development centres, including access to talent, knowledge, and resources from different countries, as well as collaboration with universities, etc. research institutions. Empirical analysis at work highlights that network industry companies significantly benefit from their investment in research and development, which improves their ability to develop innovations and follow market trends. The main conclusion is that strategic management and integration of research and development centres into the global operation of multinationals is essential to remain competitive and achieve continued growth.
Impact of Research and Development center on multinational enterprise development
Keywords: Vadībzinātne; Pētniecība un attīstība; Daudznacionālie uzņēmumi; Tīkla nozare; Inovācija; Konkurētspēja