Sprieduma saturs, forma un tā veidi - Valcis, Raimonds (Latvijas Universitāte, 2007)
Izstrādātā darba ir „Sprieduma saturs, forma un tā veidi”. Tēmas aktualitāte izpaužas tajā, ka tiesas spriedums ir kriminālprocesuālās tiesvedības galvenais procesuālais akts, kurā sasniegti kriminālprocesa visi mērķi un tiek realizēta tiesas procesuālā funkcija. Tikai uz tiesas sprieduma pamata valsts var realizēt krimināltiesiskās sankcijas, kā rezultātā spēj aizsargāt personību, sabiedrību un valsti no likumpārkāpumiem. Darbā tiek apskatītas problēmas, kas saistītas ar likumdošanā izdarīto grozījumu ietekmēšanu uz sprieduma saturu un formu, to būtība, kā arī piedāvāti šo problēmu vairāki alternatīvi risinājumi, grozot spēkā esošo likumdošanu kriminālprocesuālajā jomā. Darba mērķis ir izpētīt tiesas sprieduma satura un formas būtību, tā tiesisko nozīmi kriminālprocesā, kā arī izanalizēt sprieduma esošus veidus, formu, to īpatnības un sprieduma pieņemšanas tiesisko pamatu, atspoguļot sprieduma ietekmēšanu un nozīmi tiesiskās valsts sabiedrībai. Darbs sastāv no piecām daļām. Pirmā daļā tiek izpētīta sprieduma būtība un nozīmi, tiek sniegta sprieduma nepieciešamo īpašību, to mijiedarbības un ietekmēšanas uz sprieduma pieņemšanas pamata analīze. Otrā daļa veltīta sprieduma struktūrai, saturam un tā veidiem. Trešā daļā tiek analizētas sprieduma formas, kuras pastāv atkarībā no spēkā esošajiem grozījumiem kriminālprocesuālajā likumdošanā. Ceturtā daļā izpētīti tiesas apspriedē izlemjamie jautājumi. Piektā daļa veltīta sprieduma kā procesuālā akta salīdzinošai analīzei kriminālprocesā dažādās tiesību sistēmās. Iekļautie jautājumi tiek raksturoti un risināti gan no normatīvo aktu viedokļa, gan piesaistot juridisko praksi. Pamatojoties uz iegūtās tiesiskās un praktiskās informācijas analīzi, darba nobeigumā ir izdarīti secinājumi un priekšlikumi. Darba apjoms ir 50 lappuses, 6 pielikumi. Ir izmantoti 52 literatūras avoti.

The theme of the research is Sentence content, forms and types. The actuality of the research is that the judges sentence is the main act of criminal prosessual of the court production, in which there are reached all aims of the criminal process and the procession function of the court is realized. Only on the basis of the sentence the government can realized criminal – law sanction, in the result of which the government protects a person, society, government from the trespassing the law. In the research there are examined problems, which are connected with the influence of changes in the legislation in the contents and forms of the sentence, and the essence, and also there are given some alternative solutions of these problems, changing the existing criminal processual legislation. The aim of the research is to find out the esence and contents of the court’s sentence, its meaning in the criminal process, as well as to analyze the existing types, forms of the sentence, its characteristics and the cause of ruling, to show the influence and meaning of the rentence for society, the government of the law. The research consists of 5 chapters. The first chapter shows the esence and meaning of the sentence, gives the analysis of the necessary characteristics of the sentence, their quality and influence on the basis of the sentence legislation. The second chapter is about sentence structure, contents and types. In the third chapter there are analyzed sentence forms, which exist depending on the changes in the criminal processual legislation which come into the force. In the fourth chapter there is the analysis on the questions allowed by the court when the sentence is determined. In the fifth chapter there is the comparing analysis of the sentence to the processual act in the process of different mixed rigts. The questions, which are included in the research, are solved and characterized from the point of view of normative acts, involving juridicial practice. Basing on the analyses of the judicial and practical information at the end of the work, there are some conclusions and offering. There are 50 pages and 6 appendixes in the research. There are 52 resources of the literature, which are used in the research.
Sentence content, forms and types
Keywords: Juridiskā zinātne