Publisko bibliotēku veidotās autoritatīvo ierakstu datubāzes - Kaļķe, Ineta (Latvijas Universitāte, 2010)
Pētījuma mērķis – noskaidrot, kā bibliotēkā ir noritējušas pārmaiņas elektroniskā kataloga veidošanas procesos, pārejot uz autoritatīvo ierakstu datubāzu veidošanu un ierakstu sasaisti ar bibliogrāfiskajiem ierakstiem, kā tās ietekmē kataloģizācijas procesu un informācijas izguvi. Pētījums sniedz informāciju un salīdzinošo analīzi par to, vai visās Latvijas reģionu galvenajās bibliotēkās tiek veidotas autoritatīvo ierakstu datubāzes, vai tiek veikta ierakstu sasaiste ar bibliogrāfiskajiem ierakstiem, kā notiek autoritatīvo ierakstu izveide un ar kādām problēmām saskaras nepilnvērtīgas datu ievades gadījumā. Autoritatīvo ierakstu veidošanai tiek izmantota gan lejupielāde no LNB autoritatīvo ierakstu datubāzes, gan ierakstus veido paši. Bibliogrāfiskie un autoritatīvie ieraksti tiek sasaistīti. Pētījuma rezultāti noderēs autoritatīvās kontroles uzlabošanā. Atslēgvārdi: autoritatīvā kontrole, autoritatīvie ieraksti, pārmaiņas, kataloģizācija, ierakstu sasaiste, reģionu galvenās bibliotēkas.

Aim of the research – to find out what kind of changes libraries have experienced when creating the electronic catalogue, databases of authority records and connecting entries to bibliographic records as well as how it has influenced cataloguing process and information retrieval. This research offers competitive analysis and information about main libraries of all Latvian regions, their work with authority files, if they have connected entries to bibliographic records, how the authority records are created, what problems occur if data input is not completed. Authority records can be either downloaded from LNB database or created by the staff. Bibliographic records and authority records are connected. The results of this research will help to improve authority control. Keywords: authority control, authority files, changes, cataloging, main regional libraries.
Authoritative database for recording in public libraries
Keywords: Komunikācijas zinātne