Bērna un viņa vecāka spēja novērtēt ķermeņa tēlu un vecāku zināšanas par ķermeņa tēla veidošanos un ar ēšanu saistītu uzvedību. - Bromulte, Aija (Latvijas Universitāte, 2018)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, cik atbilstoši pirmsskolas vecuma bērni un viņu vecāki ir spējīgi novērtēt bērna ķermeņa tēlu un noskaidrot kādas saistības pastāv starp šiem mainīgajiem un vecāku zināšanām ķermeņa tēla un ar ēšanu saistītas uzvedības jautājumos. Pētījumā piedalījās 54 vecāku un bērnu pāri. Starp vecākiem 41 sievietes vecumā no 29 līdz 40 gadiem (M = 33,17, SD = 3,75) un 13 vīrieši vecumā no 28 līdz 46 gadiem (M = 34,85, SD = 4,98). Kā arī 22 meitenes 4-7 gadi (M = 5,95, SD = 0,86) un 32 zēni 4-7 gadi (M = 5,74, SD = 0,96). Pētījumā tika izmantotas 2 aptaujas: Kolina „Patreizējā un vēlamā ķermeņa tēla attēli pirmsskolas vecuma bērniem” (Body image perception and preferances in preschool children ;Collins, 2001).Vecāku pārliecības saistībā ar bērna ķermeņa tēlu un ēšanas paradumiem (The Parenting Intentions for Body image and Eating patterns in Childhood; Damiano, Hart, & Paxton, 2015). Kā arī bērnam tika aprēķināts ķermeņa masas indekss. Pēc iegūtajiem pētījuma rezultātiem secināms, ka gan vecāki, gan bērni kopumā nav spējīgi atbilstoši novērtēt bērna ķermeni. Apkopojot bērnu atbildes redzams, ka pirmsskolas vecuma bērni ir spējīgāki izteikties par lietām, kuras viņiem patīk savā ķermenī, kas norāda uz pozitīva pašvērtējuma iezīmi. Savukārt runājot par lietām, kuras savā ķermenī nepatīk lielākoties konkrētu lietu bija spējīgi nosaukt tikai pie bērni, kuri dzīves laikā ieguvuši reālu traumu vai defektu.

The aim of the study was to examin how preschool children and their parent are able to evaluate childs body image and how its related with parental knowledge about body image formation and eating related behaviour. There were a total of 108 participants – 54 parents and 54 children. Among parents 41 women aged from 29 till 40 (M = 33,17, SD = 3,75) and 13 men aged from 28 till 46 (M = 34,85, SD = 4,98). Among children there were 22 girls aged from 4 till 7 years (M = 5,95, SD = 0,86) and 32 boys aged from 4 till 7 (M = 5,74, SD = 0,96). For data collection two different methods were used: Body image perception and preferances in preschool children, body image scale by gender (Collins, 2001), The Parenting Intentions for Body image and Eating patterns in Childhood (Damiano, Hart, & Paxton, 2015). Body mass index for children was calculated. Research results showed that most of parents and children can`t evaluate their children body appropriately. Collecting children answers it shows that preschool children are more capable to talk about things they like in body than they don`t like, specific answers about things they don`t like in body were only able children who have experieced real trauma or gained imperfection through life.
Children and their parent ability to evaluate body image and parental knolwedge about formation of body image and eating related behaviour.
Keywords: Psiholoģija; ķermeņa; tēls; vecāku; zināšanas; novērtējums