Datorizēta krāsu redzes testa luminances profila ietekme uz hromatiskās jutības slieksni - Zariņa, Žanna (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 45 lapām. Tas satur 2 tabulas, 31 attēlu, 4 pielikumus un 39 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: Noskaidrot, vai testa spožuma izmaiņa ietekmē hromatiskās jutības slieksni. Metode: Pētījumā piedalījās 8 cilvēki, vienam no tiem ir krāsu redzes deficīts. Tika izveidots datorizētais krāsu redzes tests hromatiskās jutības noteikšanai 6 hromatiskajos virzienos. Krāsu redze tika novērtēta pie 4 spožuma profiliem. Krāsu redzes izvērtēja ar HRR testu un anomaloskopu Oculus HMC. Rezultāti: Normāliem trihromātiem spožums neitekmē hromatisko jutību protan un deutan virzienos. Testa spožumam pieaugot, hromatiskais slieksnis tritāna paaugstinās:TDZ virzienā par 0,33 ΔE vienībām (p<0,05), TZ – 0,81 ΔE vienībām (p<0,05). Hromatiskā jutība protāna ass virzienā ir augstāka, nekā citās asīs (p<0.05) pie visiem spožumiem. Deiteranomāls uzrāda tendenci izšķirt DZ stimulus labāk par ΔE=0,87, testa spožumam pieaugot.

The Master´s thesis is written in Latvian on 45 pages. It contains 28 figures, 2 tables, 4 appendices and 39 references. Purpose: Determine the influence of computerized colour vision test luminance profile on chromatic sensitivity threshold. Test completed by 8 adults, 1 of them has a colour vision deficiency. HRR plates and Oculus HMC anomaloscope test was used. Chromatic sensitivity testing in 6 chromatic directions performed with a newly created computerized colour vision test at 4 different luminance levels. Results: Chromatic sensitivity to protan and deutan chromatic stimuli is not affected by luminance. Threshold at tritan confusion line raises when luminance increases: in TY direction for 0,33 ΔE (p<0,05), TB – 0,81 ΔE (p<0,05). Chromatic sensitivity to protan chromatic direction is better in compare to other chromatic direction’s results (p<0.05) at all luminance levels. Deuteranomalous shows tendency to better discrimination for DG ΔE=0,87, when luminance increases.
Influence of computerized colour vision test luminance profile on chromatic sensitivity threshold
Keywords: Fizika; hromatiskā jutība; datorizētais krāsu redzes tests; spožums; krāsu redze