Piedziņas vēršana uz kustamo mantu. - Muzaļevskis, Martins (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darba temats ir “Piedziņas vēršana uz kustamo mantu”. Darba tēmas izvēle ir pamatota ar šī piespiedu izpildes līdzekļa aktualitāti un nemitīgu piemērošanu praksē. Lai ātri un kvalitatīvi pildītu tiesas un citu institūciju nolēmumus, piespiedu izpildes procesā piemērojami piespiedu izpildes līdzekļi. Praksē nereti tieši piedziņas vēršana uz kustamo mantu ir vienīgais veids kā izpildīt tiesas vai citu institūciju nolēmumus, tomēr minētais piespiedu izpildes līdzeklis nav efektīvākais starp citiem piespiedu izpildes līdzekļiem. Neskatoties uz pozitīvu attīstību piespiedu izpildes procesā, Civilprocesa likumā un līdz ar to arī praksē, joprojām pastāv problēmas piemērot piedziņas vēršanu uz parādniekam piederošo kustamo mantu. Minētās problēmas praksē ir saistītas ar parādnieku izvairīšanos no saistību izpildes, kustamas mantas, piemēram, transportlīdzekļa neuzrādīšanu tiesu izpildītājam, kā arī parādniekam piederošas reģistrācijai vai uzskaitei nepakļautas mantas apzināšana un konstatēšana. Maģistra darba mērķis ir definēt kustamas mantas jēdzienu, izpētīt un analizēt piespiedu izpildes procesa tiesisko regulējumu, kā arī konstatēt regulējumā un praksē pastāvošos problēmjautājumus, radot priekšlikumus regulējuma pilnveidošanai.

The theme of the Master thesis is “Debt Recovery in Terms of Movable Property”. The choice of the theme is justified by considering the topicality and continuous applicability of this enforcement tool. To fulfill the decision of the court or other institution fast and qualitatively in the enforcement procedure enforcement tools are applicable. In practice often particularly, enforcement targeted at movable property is the only way (method) to execute the decision of the court or other institution, however the mentioned enforcement tool is not the most effective between other enforcement instruments and despite the positive development in the enforcement process, in the law of civil proceedings and thereby in the practice there are still problems to apply enforcement directed to the debtor’s movable assets belonging. The existing problems in the practice are related to debtor’s avoidance to fulfill the obligations, debtor’s evasion to declare the property in belonging, often also intentional concealment, as well as there are obstacles for bailiffs in terms of identifying debtor’s property in belonging that is not exposed to registration or accounting. The objective of the Master thesis is to define the concept of movable property; to research and analyse the legal regulations of enforcement proceedings, as well as recognition of existing issues whilst providing suggestions on improvements of regulations.
Recowery to the movable property.
Keywords: Juridiskā zinātne; lietas; kustama manta; piespiedu izpildes līdzekļi; apķīlāšana