Informācijas meklēšanas uzvedība politiskās krīzes situācijā - Ķilberte, Evelīna (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba tēma ir “Informācijas meklēšanas uzvedība politiskās krīzes situācijās”. Pētījuma mērķis bija padziļināti izprast sabiedrības informācijas meklēšanas, atlasīšanas un analizēšanas paradumus politisko krīžu situācijās. Bakalaura darba teorētisko bāzi veido Tomasa Vilsona informācijas meklēšanas modelis, medijpratības modelis un heiristiskās un sistemātiskās apstrādes modelis. Pētījuma dati tika iegūti, izmantojot aptaujas anketu. Pētījumā tika secināts, ka respondenti savas prasmes informāciju meklēšanā novērtē kā labas vai ļoti labas. Iegūtie dati apliecina, ka avoti, kuros notiek informācijas meklēšanas, ir ļoti dažādi. Liela daļa sabiedrības dezinformāciju spēj atpazīt, tomēr lielai daļai sabiedrības tas joprojām sagādā grūtības.

The topic of the bachelor thesis is “Information seeking behavior in a political crisis situation”. The purpose of the study was to gain a deeper understanding of the information seeking, selecting and analysing behavoiur of public. Theoretical basis of the bachelor thesis consists of Thomas Wilson’s information seeking model, the media literacy and the heuristic and systematic processing model. Data was collected through survery questionnaires . The study concluted that the public evaluates their information seeking skills as good or very good. The data confirms that the sources of information search are very diverse. A large part of society is able to identify disinformation, but it remains as a challenge for a big part of society .
Information seeking behavior in a political crisis situation
Keywords: Bibliotēkzinātne; politiskā krīze; informācijas meklēšana; informācijas izguve; informācijas apstrāde; viltus ziņas