Aleksandra Čaka lugas un to iestudējumi - Janmere, Līga (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darbā ir teorētiski aplūkota un analizēta modernisma mākslinieciskā sistēma un tās pazīmes 20.gadsimta sākuma latviešu literatūrā un Aleksandra Čaka darbos. Darbā pētīta un analizēta Aleksandra Čaka saistība ar teātra mākslu un viņa sadarbība ar saviem līdzgaitniekiem – rakstnieku, arī tulkotāju Eriku Ādamsonu un rakstnieku Jūliju Vanagu. Izmantojot teorētisko literatūru analizētas Aleksandra Čaka lugu modernisma mākslinieciskās sistēmas pazīmes. Darbā analizēta Aleksandra Čaka daiļdarbu interpretācija Latvijas teātros. Darbā analizētas Aleksdandra Čaka lugas, to tapšanas apstākļi un šo lugu iestudējumi 20.gadsimta 30.gados un arī 20.gadsimta 90.gados neatkarību atguvušās Latvijas galvaspilsētas Rīgas teātros.

This bachelor paper theoretically reviews and analyzes modernist art system and its features in the early XX century latvian literature and in the works of Aleksandrs Čaks. This work researches and analyze the connection between Aleksandrs Čaks and theater art. The research also includes review of cooperation with his associates – writer and translator Eriks Ādamsons and writer Jūlijs Vanags. The features of modernist theoretical system are analyzed in plays written by Aleksandrs Čaks with help of the theoretical literature studies. There is also analysis of the interpretation of his plays in different latvian theaters. This paper analyze different plays written by Aleksandrs Čaks, the conditions of their creation, as well as stagings in different theaters around Latvia and Riga in 1930`s and 1990`s.
Plays by Aleksandrs Čaks and Their Theatrical Productions
Keywords: Filoloģija