Probācijas loma vardarbīga ekstrēmisma un terorisma novēršanā - Rencis, Raivis (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darbā „Probācijas loma vardarbīga ekstrēmisma un terorisma novēršanā” tiek pētīti vardarbīga ekstrēmisma un terorisma institūti, to mijiedarbība un nepieciešamība tos nošķirt, vadoties no jēdziena satura. Autoraprāt, būtiska loma vardarbīga ekstrēmisma un terorisma attīstībā ir personu radikalizācijai. Probācijas dienestu mērķis ir probācijas klientu deradikalizācija, tos motivējot brīvprātīgi iesaistīties resocializācijas programmās, kuras samazina atkārtotu noziegumu iespējamību. Salīdzinot Latvijas Krimināllikumu ar ārvalstu krimināltiesību normām, autors nonāca pie secinājuma, ka likumā nepieciešams noteikt atbildību par ekstrēmismu un citām ekstrēmistiskas ievirzes darbībām, kiberterorismu un par apzināti nepatiesu paziņojumu par terorakta draudiem. Visos šajos noziegumos kā papildsods ir nosakāma probācijas uzraudzība.

The Master's thesis “Role of Probation in Combating Violent Extremism and Terrorism” examines the institutes of violent extremism and terrorism, the interaction and the need to separate the two based on the content of the concept. The author believes that the radicalization of individuals plays a key role in the development of violent extremism and terrorism. The purpose of the probation services is de-radicalization of probation clients, motivating them to voluntarily engage in re-socialization programs that reduce the likelihood of repeated crimes. When comparing the criminal law of Latvia to foreign criminal law norms, the author concludes that the law needs to determine responsibility for extremism and other extremist activities, cyber terrorism, and deliberately false statements regarding terrorism. In all these crimes, probation’s monitoring is to be determined as an additional sentence.
Role of Probation in Combating Violent Extremism and Terrorism
Keywords: Juridiskā zinātne; vardarbīgs ekstrēmisms; terorisms; probācijas dienests; mentorings; radikalizācija