Ārzemju mūzikas diskursa salīdzinājums laikrakstā "Padomju Jaunatne"/"Latvijas Jaunatne" (1989 - 1991) un "Diena" (2009 - 2010) - Udovenko, Jana (Latvijas Universitāte, 2010)
Darba nosaukums ir „Ārzemju mūzikas diskursa salīdzinājums laikrakstā „Padomju Jaunatne”/„Latvijas Jaunatne” un „Diena”. Tajā ir salīdzināts, kā 20 gadu periodā kopš Latvija atguva neatkarību ir mainījušies ārzemju mūzikas žurnālistikas informācijas iegūšanas veidi, apstrādes principi un saturs, kā arī noskaidroti iespējamie auditoriju ietekmējošie faktori. Pētījuma teorētiskais rāmējums ir diskursa teorija un mūzikas teorija, izvēlētās pētījuma metodes ir kvantitatīvā kontentanalīze, kritiskā diskursa analīze un daļēji strukturētā intervija. Darbs sākas ar teorijas izklāstu, turpinās ar metodoloģiju un vēsturisko kontekstu, pēc kura sākas pētījuma rezultātu izklāsts, un beidzas ar analīzi un secinājumiem par iegūto informāciju. Viena no būtiskākajām atšķirībām ārzemju mūzikas diskursā bija kvantitāte un informācijas avotu pieejamība.

The research is called „The Comparison of Foreign Music Discourse in Newspapers Padomju Jaunatne/Latvijas Jaunatne and Diena. It focuses on how the techniques of gathering and editing information have changed in 20 years since Latvia resumed its independence. The research is based on discourse theory and music theory. The chosen methods are quantitative content analysis, critical discourse analysis and semi-structured interview. The research begins with the coverage of theory and continues with layouts of the research methods and historical context, which is then followed by the description and interpretation of gathered research information. The research ends with the analysis and conclusions on the whole research. Some of the basic distinctions between foreign music discourses were quantity and access to information sources.
The Comparison of the Foreign Music Discourse in Newspapers "Padomju Jaunatne"/"Latvijas Jaunatne" (1989 - 1991) and "Diena" (2009 - 2010)
Keywords: Komunikācijas zinātne