Support network quality and personality traits as moderators on the relationship between perceived supervisor support and employee burnout - Hager, Frank Walter (Latvijas Universitāte, 2022)
Disertācijā tiek pētīta vadītāja atbalsta ietekme uz izdegšanu, papildus norādot uz moderējošo ietekmi ar mainīgajiem, atbalsta tīkla kvalitāte un personības iezīmes, lai izstrādātu ieteikumus vadītājiem un turpmākiem pētījumiem. Tiek izvirzīta hipotēze, ka augsts vadītāja atbalsta līmenis būtiski negatīvi korelē ar darbinieku izdegšanu, ko mēra ar Maslachs MBI rādītāju. Izmantojot kvalitatīvās un kvantitatīvās metodes, ir iegūti pierādījumi Vācijas vidēja lieluma autobūves nozares uzņēmumu vadītāju vidū. Vadītājiem tiek ieteikts izmantot saīsinātu uzvedības profilu. Tā pamatā ir empīriskais secinājums, ka vadītāju atbalsts ir neaizstājams priekšnoteikums veseliem darbiniekiem un ekonomiskiem panākumiem. Kā apstiprināja ekspertu intervijas, šī atbilstība ir izaicinājums vadītājiem ikdienas darbā. Atslēgvārdi: sociālais atbalsts, atbalsta tīkli, vadītāji, izdegšana, organizācijas veselības vadība.

The dissertation examines the impact of supervisor support on burnout, additionally showing up moderating effects with the variables support-network-quality and personality traits, to derive recommendations for managers and future research. As a main effect, it is hypothesized that a high level of supervisor support correlates significantly negative with employee burnout measured with Maslachs MBI. By using qualitative and quantitative methods, evidence is gained among managers in German medium sized automotive companies. A condensed behavior profile for supervisors is recommended. It is based on the empirical finding, that supervisor support is an indispensable prerequisite for healthy employees and economic success. As validated by expert interviews, this fit comes as a challenge to supervisors in daily business. Keywords: social support, support networks, supervisors, burnout, organizational health management.
Atbalsta tīkla kvalitāte un personības iezīmes kā moderējošie faktori sakarībām starp uztverto vadītāju atbalstu un darbinieku izdegšanu
Keywords: Globālā ekonomika un līderība; Economics and Business