Arteriālās oklūzijas ietekme uz ādas mikrocirkulāciju - Caica, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2019)
Mikrocirkulācijas gultne ir uzskatāma par asinsrites sistēmas svarīgāko posmu-pateicoties kapilāriem, jo tie tiešā veidā nodrošina audu apgādi ar signālvielām, gāzēm un uzturvielām, aizvada no audiem metabolisma galaproduktus un nodrošina imūnšūnu piekļuvi (Tuma et al., 2008). Līdz ar to mikrocirkulācijai ir izšķirošā loma audu normālā funkcionēšanā(Ince, 2005). Mikrocirkulācijas traucējumi tiek novēroti pie dažādām saslimšanām – hipertensijas, diabēta, sepses u. c. Šo mehānismu traucējumu izpēte ir svarīgs priekšnoteikums jaunu diagnostikas un terapijas metožu izstrādē. Tāpēc šis maģistra darbs ir veltīts inducētas išēmijas izmaiņu izvērtēšanai. Darba mērķis ir izpētīt arteriālās oklūzijas un tās izraisītās išēmijas ietekmi uz ādas mikrocirkulāciju. Darba uzdevumi bija ( 1)Izvērtēt ceļgala ādas transkutāno gāzu un temperatūras izmaiņas arteriālās oklūzijas un postokluzīvās hiperēmjas laikā fiziski veselām izmeklējamajam personām; (2)Izvērtēt maza apjoma audu arteriālas oklūzijas ietekmi uz okludētās gultnes kapilāro asiņu bioķīmiskajiem parametriem un ādas hiperspektrālo parametru izmaiņām un (3) Hiperspektrāli un spektrofotometriski izvērtēt ceļgala ādas hemoglobīna piesātei ar skābekli oklūzijas modeļeksperimenta laikā. Darbā tika iekļauti trīs pilotpētījumi, kuros kopumā piedalījās 40 voluntieri vecumā no 18 līdz 43 gadiem. Darba gaitā tika secināts, ka (1) Pārtraucot audiem asins apgādi, kapilāro aisiņu skābekļa līmenis sasniedz minimu jau oklūzijas pirmajās piecās līdz sešās minūtēs , turpretim ogļskābās gāzes graduāls pieaugums turpinās visu oklūzijas laiku.; (2) Oklūzijas piecpadsmitajā minūtē tiek novērota audu išēmijai raksturīga bufersistēmu jonu daudzuma samazinājums un acidoze ; (3) Miera apstākļos ādā, dāžādās ķermeņa vietās, ir vērojamas būtiskas hemoglobīna piesātes ar skābekli atšķirības, visaugstākās SaO2 vērtības ir vērojamas nematainā ādā ar bagātīgu arteriovenozo anastamožu īpatsvaru un (4) postokluzīvās reaktīvās hiperēmijas laikā ar termogrāfijas palīdzību var novērot perforējošo artēriju apgabalus un novērtēt to reperfūziju, kas sniedz priekšstatu par personas individuālo audu asinsapgādes atjaunošanās mehānismu, jo perforasomu blīvums un novietojums starp personām variē.

The microcirculation bed is considered to be the most important part of the circulatory system due to capillaries, as they directly provides tissue supply with signaling agents, gases and nutrients, removes the metabolic end products from the tissues, and provides immune cell access to tissues (Tuma et al., 2008). Thus, microcirculation plays a crucial role in the normal functioning of tissues (Ince, 2005). Microcirculation disorders are observed at various diseases - hypertension, diabetes, sepsis, and so on. c. The study of these mechanism are crucial for treatment and diagnostic techniques improvement. Therefore, present master's thesis is devoted to the evaluation of changes in induced ischemia. The aim of this study was to evaluate the effect of arterial occlusion and its induced ischemia on skin microcirculation. The objectives were ( 1)To evaluate transcutaneous gases and temperature changes in knee skin during arterial occlusion and postclusive hyperemia ; (2) To asses the effect of arterial occlusion on small-volume tissue, To evaluate biochemical parameters of capillary blood in occluded tissue and changes of skin hyperspectral parameters (3) To assess knee skin oxygen saturation during occlusion, by hyperspectral imaging and spectrophotometric system . The present thesis comprised three pilot studies, enrolling 40, 18 to 43 years old healthy volunteers. During the study it was concluded that (1) by interrupting blood supply to the tissues, the capillary oxygen level reaches the minimum in the first five to six minutes of occlusion, while the gradual increase in carbon dioxide continues throughout the occlusion; (2) in the 15th minute of occlusion there was observed a typical response to ischemia - a decrease in the amount of ions in the buffer system and acidosis ; (3) at rest conditions in the skin, in different parts of the body, there are significant differences in oxygen saturation, the highest SaO2 values is observed in glabrous skin, because of large number of arteriovenous anastomosis and (4) During post-occlusive reactive hyperemia, perforating artery regions can be observed by thermography, and reperfusion can be assessed, providing information on person's individual tissue blood supply function.
Effect of arterial occlusion on cutaneous microcirculation
Keywords: Bioloģija; išēmija; oklūzija; hiperspektrālā attēlveide; termālā attēlveide; kapilārās asinis