Policijas sadarbība ar dažādām sabiedrības grupām - Sēja, Baiba (Latvijas Universitāte, 2011)
Šajā darbā ir aprakstīta vēlamā policijas sadarbība ar dažādām sabiedrības grupām un analizētas reālās policijas attiecības ar sabiedrību Latvijā Eiropas Savienības kontekstā. Darba tiešais mērķis ir noskaidrot, vai policijas sadarbība ar sabiedrības minoritātēm ir uzlabojusies pēc valsts neatkarības atjaunošanas. Darbam ir arī vairāki uzdevumi - apzināt uz sabiedrību vērsta policijas darba akadēmisko pamatojumu, noskaidrot dažādības un dažādības vadības īpatnības mūsdienās, ilustrēt dažādas sabiedrības radītos izaicinājumus Eiropas Savienībā un Latvijā, noskaidrot to, vai Valsts policijas darbinieku etniskais sastāvs atbilst to pārstāvētajam īpatsvaram sabiedrīb, kā arī analizēt sabiedrības etnisko minoritāšu sadarbību ar un attieksmi pret policiju un policijas darbu Latvijā. Darba gaitā iegūtie rezultāti ļauj secināt, ka Latvijas sabiedrības galvenā etniskā minoritāte – krievi – neuztver, ka no policijas puses kaut kādā veidā tiktu diskriminēti. Tāpat arī jāsecina, ka laika gaitā policijas etniskais sastāvs ir kļuvis atbilstošāks sabiedrības etniskajam sastāvam un minoritāšu sadarbība ar policiju laika gaitā ir uzlabojusies. Tātad dažādības vadība Latvijā sevi ir attaisnojusi un to būtu jāturpina attīstīt un ieviest arī citās jomās. Grūtības iegūt datus un informāciju, neļāva vērot apskatītos rādītājus ilgā laika periodā, kas būtu palīdzējis iegūt precīzākus un uzskatāmākus rezultātus. Policijas darbā nākotnē būtu jāņem vērā personāla dažādais sastāvs gan etniski, gan citādi, kas ļautu veiksmīgāk sadarboties ar dažādo sabiedrību, kura arvien turpina mainīties. Darbā ir 64 lpp., 2 tabulas un 7 pielikumi. Atslēgvārdi – dažādības vadība, minoritātes, policija, dažādība, sadarbības analīze.

The author of this research paper looks at such concepts as community policing and police collaboration with different groups of society and analyses the work of police in Latvia. Main aim of this paperwork is to find out if the police collaboration since the reestablishment of Latvia’s independency has improved. There are also several tasks in this work – to study theoretical arguments of community policing, to clarify diversity concept and diversity management concept features nowadays, to illustrate different challenges created by diverse society in the EU and in Latvia, to clarify if ethnic minorities living in Latvia are represented in police and to analyse Latvian ethnical minorities collaboration with and attitude towards police and its job in Latvia. At the end of the research paper there can be made several conclusions – the main ethnical minority of Latvia – Russians do not find themselves discriminated by the police. It can also be concluded that with the time ethnic structure of police has become more proportionally represented to the ethnic structure of society and minorities’ collaboration with police has improved in last years. Thus diversity management in Latvia has justified itself and it should be developed and established in other fields in future. Difficulties to get data and information have not allow to analyse the situation in longer period up to today; it could have helped to gain more precise and more up to date situation. Different kinds of minorities of society should be represented in police even more in the future. That would improve community policing in a diverse society which always keeps changing. There are 64 pages, 2 tables and 7 appendixes. Keywords – diversity management, minorities, community policing, police, diversity, analysis.
Police work in a diverse society
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)