Dziļviltojumu tehnoloģijas radīts saturs sociālajā medijā “TikTok”: Slavenību viltus profilu analīze (2021-2023) - Kapteine, Anete (Latvijas Universitāte, 2023)
Darba mērķis ir izpētīt slavenību dziļviltojumu profilus sociālajā medijā TikTok, kā arī noskaidrot platformas lietotāju attieksmi pret dziļviltojumiem un spēju tos atšķirt no īsta, autentiska satura. Teorētiskā daļa sastāv no informācijas apkopojuma par dziļviltojumu tehnoloģiju, sociālajiem medijiem un platformu TikTok, kā arī mediju vides drošību, tai skaitā medijpratību un digitālajiem noziegumiem. Pētījuma rezultāti iegūti, veicot kvantitatīvo kontentanalīzi platformā TikTok sastopamajiem slavenību dziļviltojumu profiliem, kā arī veicot platformas lietotāju Latvijā aptauju. Pētījuma rezultāti atklāj, ka slavenību dziļviltojumu profili sociālajā medijā TikTok galvenokārt publicē videoklipus, kuros sastopami izklaides motīvi, tomēr ir manāmi arī politiski, dezinformējoši un propagandas motīvi, kas apslēpti, izmantojot humoru. Aptaujas rezultātos secināts, ka vairumam platformas TikTok lietotāju Latvijā ir būtiski, lai dziļviltojumu profili tiktu atzīmēti ar kādu atpazīšanas zīmi, kas liecinātu, ka profils sastāv no viltota vai manipulēta satura. Pēc pētījuma secināts, ka sociālajā medijā TikTok ir novērojamas neskaidrības platformas vadlīnijās attiecībā uz dziļviltota satura publicēšanu un patērēšanu.

The aim of the work is to examine the deepfake profiles of celebrities on the social media TikTok, as well as to find out the attitude of users of the platform towards deepfakes and the ability to distinguish them from real, authentic content. The theoretical part consists of a collection of information about deepfake technology, social media and the platform TikTok, as well as media environment security, including media literacy and digital crimes. The results of the research were obtained by conducting a quantitative content analysis of celebrity deepfake profiles found on the TikTok platform, as well as by conducting a survey of the platform's users in Latvia. The results of the study reveal that celebrity deepfake profiles on the social media TikTok mainly publish videos with entertainment motives, but political, disinformation and propaganda motives hidden through the use of humor are also noticeable. The results of the survey concluded that for the majority of users of the TikTok platform in Latvia, it is essential that the deepfake profiles are marked with some identification mark that would indicate that the profile consists of fake or manipulated content. According to the research, there are ambiguities in the social media platform TikTok regarding the publication and consumption of deepfake content.
Content generated by deepfake technology on the social media “TikTok”: Analysis of celebrity fake profiles (2021-2023)
Keywords: Komunikācijas zinātne; dziļviltojumi; sociālie mediji; TikTok; slavenības; medijpratība