Vokālās imitācijas pilnveide pirmsskolas vecuma bērniem ar autiska spektra traucējumiem - Skerškāne, Marija (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darba tēma: Vokālās imitācijas pilnveide pirmsskolas vecuma bērniem ar autiska spektra traucējumiem Darba autore: Marija Skerškāne Darba vadītāja: Prof., Dr. paed. Sarmīte Tūbele Darba apjoms: 110 lpp, kas ietver 3 nodaļas, 8 apakšnodaļas un 9 pielikumus. Darbs satur 5 tabulas, 3 grafikus, izmantotās literatūras sarakstu ar 75 informācijas avotiem. Pētījuma mērķis: Izpētīt kā, izmantojot Kaufmanes runas prakses testa (turpmāk tekstā KRPT) kategorijas, var pilnveidot pirmsskolas vecuma bērnu ar autiska spektra traucējumiem (turpmāk tekstā AST) vokālo imitāciju. Pētījuma problēma: Bērniem ar AST ir traucēta vokālās imitācijas apguve, kā arī logopēdijā trūkst materiālu grūtību līmeľa noteikšanai un tālāku vokālās imitācijas programmu veidošanai. Pētījuma uzdevumi: 1. Studēt zinātnisko literatūru par pirmsskolas vecuma bērniem ar AST, par vokālo imitāciju un par KRPT kategorijām. 2. Izzināt pirmsskolas vecuma bērnu ar AST vokālo imitāciju. 3. Pielāgot KRPT kategorijas Latvijas situācijai. 4. Izvērtēt pirmsskolas vecuma bērnu ar AST vokālo imitāciju pēc nodarbībām, izmantojot KRPT kategorijas. Pirmajā nodaļā aprakstīti AST - izcelsme, izplatība, traucējuma ietekmētās dzīves jomas, runas un valodas prasmes bērniem ar AST. Otrajā nodaļā raksturota vokālā imitācija, tās attīstība bērniem ar neirotipisku attīstību un bērniem ar AST, veikts salīdzinājums, aprakstītas vokālās imitācijas pilnveidošanas metodes, izklāstīta informācija par KRPT uzbūvi - kategorijām, izmantošanas iespējām, līdzšinējo izmantošanu ar bērniem ar AST. Trešajā nodaļā aprakstīts pētījums – izlases grupa, vide, procedūra un rezultāti.

Theme of master thesis: Vocal imitation improvement for children with autistic spectrum disorder. Author: Marija Skerškāne Supervisor: Prof., Dr. paed. Sarmīte Tūbele Scope of work: 110 p., includes 3 chapters, 8 sub-chapters and 9 attachments. The Master’s thesis contains 5 tables, 3 graphs, list of literature that consists of 75 resources. The aim of the research: To explore how vocal imitation of preschool children with autistic spectrum disorder (henceforth referred to as ASD) can be improved by using categories of Kaufman Speech Praxis test (henceforth referred to as KSPT). Problem of the research: Children with ASD have difficulties learning vocal imitation, but speech therapy lacks materials to assess level of difficulties and to develop vocal imiation programs. Research tasks: 1. To study scientific literature about preschool children with ASD, vocal imitation and KSPT. 2. To research vocal imitation of preschool children with ASD. 3. To adjust KSPT categories to the situation in Latvia. 4. To evaluate the vocal imitation of preschool children with ASD after lessons using categories of KSPT. The first chapter describes ASD - origin, prevalence, areas of life affected by the disorder, speech and language skills in children with ASD. The second chapter describes vocal imitation, development of vocal imitation in children with typical nervous system development and children with ASD, a comparison between both and methods for improving vocal imitation are outlined, information about the KSPT - content of the test, possibilities of use, previous use of the test in population of children with ASD. The third chapter presents research - sample group, environment, procedure and results.
Vocal imitation improvement for children with autistic spectrum disorder
Keywords: Pedagoģija; AST; vokālā imitācija; KRPT kategorijas.; ASD; vocal imitation