Autortiesību aizsardzība interneta vidē. - Lamberts, Oskars (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darbs ir par autortiesību pārkāpumiem, kas radušies interneta vidē. Tehnoloģijas pasaulē attīstās ļoti strauji, ātrāk nekā likumdevēji pasaulē spēj to aptvert un regulēt un internets ir viena no šīm tehnoloģijām. No tā iegūst daudzi, tai skaitā autortiesību subjekti, kuriem internets ir kā platforma, lai realizētu savas civiltiesiskās intereses, bet tai pat laikā tā ir vieta, kur citiem viegli aizskart autortiesību subjektu tiesības. Šī iemesla dēļ autortiesību subjektiem var tikt ierobežotas iespējas, piemēram, gūt ienākumus, attīstīt uzņēmējdarbību, jo būtiski liela daļa mūzikas un filmu u.c. autortiesību subjektu darbu patērētāji internetā izvēlas tos iegūt nelegālā ceļā – lejupielādējot, skatoties straumi. Šī bakalaura darba mērķis ir rast risinājumu kā autortiesību subjekti šos autortiesību pārkāpumus ātri un efektīvi varētu pierādīt tiesā, un kādas izmaiņas likumdevējam un valdībai vajadzētu ieviest, lai palīdzētu autortiesību subjektiem realizēt Satversmē garantētās tiesības uz autortiesību aizsardzību. Risinājumi veicinātu autortiesību pārkāpumu atklāšanu ne tikai internetā, bet arī reālajā dzīvē. Iegūtie rezultāti liecina, ka, lai autortiesību subjekts varētu pierādīt, ka ir noticis autortiesību pārkāpums interneta vidē, būtu jāpierāda, ka pārkāpums ir izdarīts no atbildētajam piešķirtās interneta protokola adreses. Tomēr, atbildētājs var atspēkot autortiesību subjekta argumentus, pamatojot savus iebildumus ar pozitīvu faktu, ka nav izdarījis autortiesību pārkāpumu, jo pēc mobilā telefona atrašanās vietas datiem ir atradies citur, papildus iesniedzot arī citus pierādījumus, kas pamato atbildētāja iebildumus. Autortiesību subjekts šādā gadījumā var mēģināt pierādīt pretējo ar negatīvu faktu, ka atbildētājs ir manipulējis ar atrašanās vietas datiem. Pašreizējais regulējums Civilprocesā nosaka, ka tikai kriminālprocesā izspriesta lieta atbrīvo prasītāju no pierādīšanas nastas, bet tā tas nav administratīvo pārkāpumu lietās pieņemtiem lēmumiem. Likumdevējam izdarot grozījumus Civilprocesa likumā un Administratīvās atbildības likumā, autortiesību subjektam un citiem cietušajiem tiktu atvieglota atlīdzinājuma gūšana civiltiesiskā kārtībā, tādējādi veicinot ātrus un efektīvus tiesas procesus. Atslēgas vārdi: autortiesību aizsardzība, pierādīšana, internets, interneta protokola adrese, atrašanās vietas dati, procesuālās ekonomijas princips.

The paper provides research about copyright infringements that have occurred in the internet. Technologies developing rapidly across the world, faster than lawmakers are able to realize and regulate it, the Internet is one of these technologies. Beneficiaries are different people, for example copyright holders, who use internet as platform to pursue their civil rights, but at the same time a place where others can easily infringe rights of copyright holders - authors. For this reason, copyright holders may have limited opportunities, for example, to generate income, because significant proportion of consumers choose to acquire the works like music and movies illegally – downloading or to watch a stream. The aim of the paper is to find a solution to quickly and effectively prove copyright infringements in court and what changes the legislator should implement to help copyright holders to exercise their right to copyright protection as guaranteed by The Constitution of the Republic of Latvia. Solutions would help to prove copyright infringements not only in internet, but also in real life. The results obtained show that the copyright holder can prove copyright infringement in the internet by proving that particular infringement was committed from particular internet protocol address assigned to defendant. However, defendant can object, that defendant didn’t commit infringement because defendant was elsewhere on the basis of the location data of defendant’s mobile phone, cumulatively with some other evidence, supporting defendant’s objection. The copyright holder may attempt to prove that defendant has manipulated location data. The current framework in Civil Procedure law states that only a case judged in criminal proceedings relieves plaintiff of the burden of proof, but this not the same with rulings of proceedings of administrative violations process. If legislator changed the framework in Civil Procedure law and Administrative Liability law, relived plaintiff of the burden of proof, also in administrative violations process. That would make easier for copyright holder to get remedies of infringed copyrights and other victims, thereby promoting fast and effective court proceedings. Key words: copyright protection, proof, internet, internet protocol address, location data, principle of procedural economy.
Protection of copyrights in the internet.
Keywords: Juridiskā zinātne; autortiesību aizsardzība; pierādīšana; procesuālās ekonomijas princiops; interneta protokola adrese; atrašanās vietas dati