Nozieguma mēģinājums - Austere, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2017)
Noziedzīga nodarījuma veidi ir dažādi un tos dažādos veidos var veikt gan novedot noziedzīgo nodarījumu līdz galam, gan arī to nepabeidzot. Šī bakalaura darba temats ir „Nozieguma mēģinājums”. Sākumā var rasties iespaids, ka tikai ar pabeigtu noziedzīgo nodarījumu var aizskart ar likumu aizsargātās intereses, bet arī ar nozieguma mēģinājumu tas ir izdarāms, un šīs intereses aizsargā Krimināllikums. Darba mērķis ir izpētīt šī jēdziena vēsturisko attīstību, sākot ar 20.gadsimtu, problēmas un izvirzīt risinājumus.Tiesu praksē ir saskatāmas dažas problēmas, kas skar šo jēdzienu. Visbiežāk tā ir pabeigta noziedzīga nodarījuma nošķiršana no mēģinājuma, kā arī citu jēdzienu mijiedarbība ar nozieguma mēģinājumu.Šajā darbā tiks pētīts, kas vispār ir nozieguma mēģinājums, kā atšķiras pabeigts un nepabeigts nozieguma mēģinājums, un nederīgs mēģinājums, secinājumi tiks izvirzīti pamatojoties uz pieejamo juridisko literatūru un Latvijas Republikas tiesu praksi. Kā arī nozieguma mēģinājuma tiesiskais regulējums tiek salīdzināts ar citu valstu regulējumiem. Bakalaura darbā aplūkotās valstis ir Igaunija, Lietuva, Krievijas Federācija un Vācijas Federatīvā Republika.. Atslēgvārdi: nozieguma mēģinājums, pabeigts, nepabeigts, sagatavošanās, nozieguma mēģinājuma veidi, citu valstu regulējumi.

The ways to commit a crime are different and they can be done in different ways. For example they can be executed completely or not completely. This bachelors theme is "The Attempt of Crime". Many may think that only by executing the crime completely you can come in contact with the law protecting interests but the reality is that crime attempt can do the same. These interests are protected by the criminal law. The goal of this project work is to research the historical development of this concept starting from the 20th century. As well research problems and their solutions.There are many problems to be found in the practice of court that revolve around this concept. More often it is the separation of an attempted crime and completed crime, as well as the interaction of other concepts concerning the attempt of crime. In this project work the concept of attempted crime will be examined, how the concept differs from completed, uncompleted and failed attempt. The conclusions will be drawn basing on the accessible literature and the Latvian Republic practice of court. Also the legal regulation of attempted crime will be compared with other country legal regulations. And the examined countries in this bachelor project work will be Estonia, Lithuania, The Russian Federation and Germany. Key words: crime attempt, completed, uncompleted, preparation, crime attempt kinds, other country legal regulations.
The Attempt of Crime
Keywords: Juridiskā zinātne; nozieguma mēģinājums; pabeigts; nepabeigts; sagatavošanās; nozieguma mēģinājuma veidi