Optiskās metodes dzīvnieku asinsrites vazomociju izpētē - Paturskis, Juris (Latvijas Universitāte, 2006)
Maģistra darba mērķis bija noskaidrot, vai ir novērojama sakarība starp pastāvīgā magnētiskā lauka ietekmi uz dzīvo organismu un tā asinsrites sistēmas izmaiņām. Darbā tika pētītas fotopletizmogrāfijas metodes iespējas skaitliski novērtēt pulsa un vazomociju viļņu parametru izmaiņu pastāvīga magnētiskā lauka ietekmē. Šim mērķim tika izstrādātas oriģināla fotopletizmogrāfijas (PPG) sensoru iekārtas, kā arī specializēta mērīšanas konstrukcija. Veikti trīs dzīvnieku grupu (kopā 29 vardes) PPG signālu mērījumi magnētiskā laukā, kā arī savākto datu apstrāde un analīze. Sniegts arī pārskats par pastāvīga magnētiska lauka modeļa vēsturisku attīstību, vazomocijas mehānismiem, ietekmējošiem faktoriem un pētīšanas metodēm, kā arī par PPG vēsturi un metodes principiem. Iegūtie rezultāti liecina, ka ar PPG metodes palīdzību ir iespējams kontrolēt asinsrites sistēmas pulsa viļņa un vazomocijas viļņu izmaiņas magnētiskā laukā ietekmē. Maģistra darbs izstrādāts Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātē sadarbībā ar FMF Atomfizikas un spektroskopijas institūtu.

The objective of this Master’s dissertation was to determine if a connection between constant magnetic field influence on a vivid organism and its blood system behavior’s variations does exist. In this work the photoplethysmogaphc (PPG) method’s abilities of the quantitative estimation of pulse and vasomotion parameter’s variations due to influence of constant magnetic field were investigated. Especially for the experiments, the original photoplethysmogaphical sensor devices and the specialized measuring gear were designed. Measurements of PPG signals under magnetic field were made using three groups of animals (total 29 frogs). Collected data was processed and analyzed. Additionally, in this work the following overviews are presented: of constant magnetic field models historical development; of vasomotion mechanisms, influencing factors and investigating methods; of the PPG history and method’s principles. It was confirmed, that using PPG methods, it is possible to determine pulse wave and vasomotion waves’ deviations due to influence of magnetic field This Master’s dissertation was prepared at the Biological faculty of the Latvian University (LU) in cooperation with the Institute of Nuclear Physics and Spectroscopy of the LU.
Investigations of animal`s vazomotion using optical methods
Keywords: Fizika