Dienesta stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas krimināltiesiskie aspekti - Zunde-Kupriša, Elīna (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbā tiek aplūkoti dienesta stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas krimināltiesiskie aspekti, gūts ieskats krimināltiesisko aspektu vēsturiskās attīstības gaitā, analizēts noziedzīga nodarījuma sastāvs, gan tā pamatsastāva, gan kvalificējošās pazīmes, kā arī tiesu prakse un regulējums citās valstīs. Šī darba mērķis – veikt dienesta stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas analīzi, izvērtējot šā regulējuma pozitīvās iezīmes un problēmjautājumus. Analizējot dienesta stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas krimināltiesiskos aspektus, secināms, ka: 1.Laika gaitā šis institūts ir attīstījies tiktāl, ka likumdevējs ir norādījis visu to objektīvo un subjektīvo pazīmju kopumu, kad par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu pie atbildības ir saucama valsts amatpersona. 2.Objektīvās puses pamatsastāva pazīmes – būtisks kaitējums, pareiza izpratne ir priekšnosacījums noziedzīga nodarījuma sastāva konstatācijai un pareizai noziedzīga nodarījuma kvalifikācijai. 3.Latvijas likumdevējam, lai efektīvāk izvairītos no atkārtotu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanas būtu jānosaka, ka valsts amatpersonas nav tiesīgas atkārtoti ieņemt noteiktus amatus valsts pārvaldē.

In the Bachelor paper the author has studied the criminal aspects of using Official Position in Bad Faith, gained insight the criminal aspects of the historical development of the course, analyzing the composition of the offense and its frame, and the qualifying elements of the case law and legislation in other countries. The aim of this paper is to analyze the criminal aspects of using Official Position in Bad Faith evaluating the positive aspects of this legislation and issues. Analyzing the criminal aspects of using Official Position in Bad Faith it’s concluded, that: 1.During the time, this institution has evolved so, that the legislature has filled in all the objective and subjective set of features for the using Official Position in Bad Faith to be held liable for a public official. 2.Objective part of a frame signs - material injury, the correct understanding is a prerequisite for criminal offense and finding the proper qualification of the offense. 3.Latvian legislature to more effectively prevent re-offense committed should be public that officials are not entitled to re-occupy certain positions in public administration.
The Criminal aspects of using Official Position in Bad Faith
Keywords: Juridiskā zinātne