Pediatru izrakstīto suspensiju ekstemporālo recepšu aprite Saules aptiekā un Benu 48 aptiekā un to pagatavošanā izmantoto bāzu sastāva salīdzinājums - Grunte, Laura Marija (Latvijas Universitāte, 2024)
Pēc jaunākajiem Farmaceitiskās darbības uzņēmumu reģistra datiem šobrīd ir 463 Latvijas aptiekas, kas ir licencētas izgatavot ekstemporālos pagatavojumus, bet ne visas ar to nodarbojas. Tomēr aptiekas zāļu formu tehnoloģija ir joprojām ir ļoti nozīmīga veselības aprūpē, jo tā nodrošina iespēju pagatavot individuāli pielāgotus preparātus, kas var kompensēt nepieciešamo devu vai formu trūkumu. Viens no pieprasītākajiem pagatavojumiem starp pediatrijas pacientiem ir suspensijas. Lai gan bāzes bieži tiek izmantotas suspensijās, jo tās nodrošina patīkamu garšu, ir svarīgi izvēlēties piemērotāko bāzi, kas saderēs ar aktīvajām vielām, nodrošinās atbilstošu pH, paildzinās uzglabāšanas laiku un saturēs drošas palīgvielas. Starp biežāk izmantotajām bāzēm ir Ora-Blend, kas apvieno Ora-Plus suspendējošās īpašības ar Ora-Sweet bāzes īpašībām, padarot to piemērotu gan pediatrijā, gan geriatrijā. Ora-Sweet, kas ir piemērota lietošanai kombinācijā ar citām bāzēm. Simplex Syrup, kas ir tradicionālais cukura sīrups ar vienkāršāku sastāvu, padarot to mazāk stabilu un jutīgu pret mikroorganismiem salīdzinājumā ar citām bāzēm. SyrSpend SF bāzes, inovatīvs nesēju klāsts perorālo šķidro zāļu formu pagatavošanai un plašu saderību ar dažādām aktīvajam sastāvdaļām, kas nesatur cukuru, alkoholu, krāsvielas, parabēnus vai citus kaitīgus komponentus. Aktuālākā problēma ir saistītas ar pagatavojumu stabilitātes un atbilstības jautājumiem, īpaši, ja trūkst standartizētu protokolu. Šajā darbā tiek izpētīta un analizēta zāļu formu tehnoloģijas loma, īpaši pievēršot uzmanību bērniem paredzētajiem pagatavojumiem. Darba mērķis ir apkopot datus par pediatru izrakstīto suspensiju ekstemporālo recepšu apriti divās Latvijas lielākajās aptiekās, kuras izgatavo zāles, Benu 48 un Saules aptieka, un analizēt pagatavošanā izmantoto bāzu sastāvu un to piemērotību pediatrijā. Iegūtie rezultāti uzrādīja, ka eksteporālajai receptūrai ir ļoti nozīmīga loma, īpaši starp pediatrijas pacienteim un akūtos brīžos, kad nepieciešamas ekstemporāli sagatavotas zāles, kuras ražotājiem nav pieejamas. SyrSpend SF ir vispiemērotākās bāzes lietošanai maziem bērniem, jo tās nesatur parabēnus, krāsvielas un etanolu. Visbiežāk gatavotās suspensijas Benu 48 aptiekā un Saules aptiekā laika periodā no 01.03.23-01.03.34 ir Susp. Propranololi 0.5mg/ml- 10mg/ml, Susp.Oseltamiviri 12mg/ml, Susp. Isoprinosine 50mg/ml, Susp. Amoxicillini 250mg/5ml, Susp. Levetiracetami 30-60mg/ml un Susp. Omeprazoli 5mg/ml. Datu apkopojums uzrāda, ka ekstemporāli pagatavoto suspensiju pieprasījums bija visaugstākais vecuma grupā no 1-3 gadiem (37%).

According to the latest data from the Register of Pharmaceutical Enterprises, there are currently 463 Latvian pharmacies that are licensed to produce extemporaneous preparations, but not all of them do so. However, pharmacy formulation technology is still very important in health care, as it provides the possibility of preparing individually tailored preparations that can compensate for the lack of required dosages or forms. One of the most requested preparations among pediatric patients are suspensions. Although bases are often used in suspensions because they provide a pleasant taste, it is important to choose the most suitable base that will be compatible with the active ingredients, provide the appropriate pH, extend the shelf life and contain safe excipients. Among the more commonly used bases is Ora-Blend, which combines the suspending properties of Ora-Plus with the properties of Ora-Sweet base, making it suitable for both pediatrics and geriatrics. Ora-Sweet, which is suitable for use in combination with other bases. Simplex Syrup, which is a traditional sugar syrup with a simpler composition, making it less stable and susceptible to microorganisms compared to other bases. SyrSpend SF-based, an innovative range of carriers for the preparation of oral liquid dosage forms and wide compatibility with various active ingredients that do not contain sugar, alcohol, dyes, parabens or other harmful components. The most pressing problem is related to the stability and compliance issues of preparations, especially in the absence of standardized protocols. This work explores and analyzes the role of dosage form technology, with a particular focus on pediatric preparations. The aim of the work is to collect data on the circulation of extemporaneous prescriptions of suspensions prescribed by pediatricians in two of Latvia's largest pharmacies that manufacture medicines, Benu 48 and Saules pharmacy, and to analyze the composition of the bases used in the preparation and their suitability in pediatrics. The results showed that the extemporaneous prescription plays a very important role, especially among pediatric patients and in acute situations, when extemporaneously prepared drugs are needed, which are not available to manufacturers. SyrSpend SF are the most suitable bases for use on young children, as they do not contain parabens, dyes, and ethanol. The most frequently prepared suspensions in Benu 48 pharmacy and Saules pharmacy in the period from 01.03.23-01.03.34 are Susp. Propranolol 0.5mg/ml- 10mg/ml, Susp. Oseltamiviri 12mg/ml, Susp. Isoprinosine 50mg/ml, Susp. Amoxicillin 250mg/5ml, Susp. Levetiracetam 30-60mg/ml and Susp. Omeprazole 5mg/ml. The compilation of data shows that the demand for extemporaneously prepared suspensions was highest in the age group of 1-3 years (37%).
Circulation of extemporaneous prescriptions for suspensions prescribed by pediatricians in Saules Aptieka and Benu 48 Aptieka and a comparison of the composition of the vehicles used in their preparation
Keywords: Farmācija; ekstemporālā receptūra; suspensijas; bāzes; aprite