SIA „OSTRA” finanšu analīze un novērtējums - Gulbe, Līga (Latvijas Universitāte, 2012)
Diplomdarba mērķis ir aprēķināt un izpētīt SIA „OSTRA” finansiālos rādītājus laika posmā no 2008. gada 31. decembra līdz 2010. gada 31. decembrim, un analīzes rezultātā atklāt uzņēmuma finansiālās darbības problēmas un trūkumus, kā arī izstrādāt priekšlikumus finansiālās stāvokļa uzlabošanai. Pamatojoties uz izvirzīto mērķi, diplomdarbā tika pētīti finanšu analīzes teorētiskie aspekti un analizēti publiski pieejamie uzņēmuma finanšu pārskati. Analizējot uzņēmuma SIA „OSTRA” finanšu pārskatus, diplomdarbā autore secina, ka uzņēmuma aktīvi galvenokārt sastāv no ilgtermiņa ieguldījumiem, uzņēmumam ir problēmas ar īstermiņu saistību atmaksu un uzņēmums līdzekļu finansēšanai galvenokārt izmanto aizņemto kapitālu. Pamatojoties uz secinājumiem, autore diplomdarbā izsaka šādus priekšlikumus: uzņēmumam vajadzētu samazināt saistību apjomu, piemēram, pārdodot vai iznomājot pamatlīdzekļus, līdz ar to uzlabojot aktivitātes rādītājus, kā arī pievērst vēl lielāku uzmanību debitoru parādu iekasēšanai un kontrolei. Diplomdarbs sastāv no 4 daļām un 4 pielikumiem, kopumā uz 72 lappusēm. Darbā ir izmantotas 17 tabulas, 8 attēli un 30 formulas. Atslēgas vārdi: finanšu analīze, finanšu pārskats, finanšu rādītāji, bankrota varbūtība, rentabilitāte.

The aim of the diploma paper is to calculate and research financial data of the company OSTRA Ltd. from 31 December 2008 until 31 December 2010 and as a result of the analysis to find out problems and disadvantages of the financial activities of the company as well as introduce proposals to improve its financial situation. Based on the goals set, theoretical aspects of financial analysis and the available financial reviews are researched in diploma paper. Analysing financial reviews of OSTRA Ltd. the author concludes that assets of the company consists mostly of long-term investments, that company is having problems with repayment of short-term liabilities and mostly uses the borrowed capital to finance its activities. Based on the conclusions, the author has introduced the following proposals: the company should decrease the amount of liabilities, e.g. by selling or leasing fixed assets thus improving the activity data, as well as focus on recovery of debts and control. Diploma paper consists of 4 chapters and 4 annexes, total of 72 pages. 17 tables, 8 pictures and 30 formulas are included. Key words: financial analysis, financial review, financial data, probability of bankruptcy, profitability.
Ltd „OSTRA” financial analysis and evaluation
Keywords: Ekonomika