Administratīvā procesa efektivitāte un atbilstība pamata mērķiem - Simsons, Toms (Latvijas Universitāte, 2022)
Darbs sastāv no ievada, trim nodaļām un kopsavilkuma. Darba pirmajā nodaļā apskatīta tiesību nozīme tiesiskā valstī. Otrajā nodaļā – Administratīvā procesa likums kā tiesiskas valsts iezīme. Trešajā nodaļā tiek analizēta administratīvās tiesas efektivitāte, kā vērtēšanas kritērijos izvēloties procesa izmaksas un laiku, kādā persona var saņemt situācijas galēju atrisinājumu. Mērķis ir analizēt un saprast vai administratīvā tiesa ir uzskatāma par efektīvu, ja vērtēšanā tiek izmantoti iepriekš minētie kritēriji. Darbā tiek secināts, ka administratīvais process tiesā no finansiālā viedokļa vērtējams kā privātpersonai pieejams. To var uzskatīt par pietiekami lētu, jo valsts nodevas nav lielas, turklāt personai ir iespēja šīs nodevas saņemt atpakaļ, taču to nevar uzskatīt par pieteikami ātru.

The research consists of an introduction, three chapters and a summary. The first chapter deals with the importance of rights in a democratic country. In the second chapter - the Administrative Procedure Law is analysed as a feature of the democratic country. The third chapter analyses the effectiveness of the administrative court by selecting the costs of the proceedings and the time at which the person can obtain a final solution in the evaluation criteria. The aim is to analyse and understand whether the administrative court is to be considered effective when the above criteria are used in the evaluation. The work concludes that administrative proceedings in court are considered to be available from a financial point of view to a private individual. It can be considered cheap enough because the State fees are not high and the person has the possibility to get these fees back, but it cannot be considered as fast enough.
Efficiency of the administrative process and compliance with the basic objectives
Keywords: Juridiskā zinātne; tiesa; tiesu vara; administratīvais process tiesā; efektivitāte; administratīvais process