Paleoģeogrāfisko apstākļu izmaiņu atspoguļojums Usmas ezera Košķēnu līča nogulumos - Štube, Andra (Latvijas Universitāte, 2018)
Štube. A. 2018. “Paleoģeogrāfisko apstākļu izmaiņu atspoguļojums Usmas ezera Košķēnu līča nogulumos”. Bakalaura darbs. Rīga, Latvijas Universitāte, Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte, Ģeogrāfijas nodaļa. Usmas ezers mūsdienās pēc platības ir piektais lielākais ezers Latvijā, bet pēc ūdens tilpuma - otrs lielākais, taču savos pirmsākumos tas bija ievērojami lielāks. Paleoģeogrāfisko apstākļu izmaiņas ir būtiski ietekmējuši Usmas ezera attīstību, nogulumu uzkrāšanās apstākļus un seklo līču izzušanu. Bakalaura darbā noskaidrotas un rekonstruētas Usmas ezera Košķēnu līča paleoģeogrāfiko apstākļu izmaiņas nogulumu uzkrāšanās gaitā izmantojot karsēšanas zudumu analīzi, augu makroskopisko atlieku analīzi un kūdras botāniskā sastāva un sadalīšanās pakāpes analīzi. Interpretējot pētījumā izmantoto analīžu rezultātus, var secināt, ka paleoģeogrāfiskie apstākļi Usmas ezera Košķēnu līča nogulumu uzkrāšanās gaitā ir vairākkārt mainījušies un ietekmējuši ezera līmeņa svārstības, kā rezultātā ezera līcī smilšainus nogulumus nomainījis sapropelis. Pēc tam, līcim aizaugot uzkrājusies zemā tipa kūdra. Atslēgas vārdi: Košķēnu līcis, ezeru aizaugšana, sapropelis, kūdra, Baltijas ledus ezers, augu makroskopisko atlieku analīze

Štube. A. 2018. “Reflection of the paleographical condition changes in the sediments of the Lake Usma Košķeni Bay”. Bachelor thesis. Riga, University of Latvia, Faculty of Geography and Earth Sciences, Department of Geography. Nowadays Lake Usma is the fifth largest lake in Latvia by area and the second largest by water volume, but at its very beginning it was significantly larger. The development of Lake Usma, sediment accumulation conditions and overgrowing of shallow bays are significantly influenced by changes in palaeogeographical conditions. The Bachelor Thesis clarifies and reconstructs the changes in the paleogeographical conditions in the shallow Košķeni bay of the Lake Usma using by results of analysis of Loss on ignition (LOI), macroscopic analysis of remains, botanical composition and decomposition degree of peat. According to the interpretation of the analytical results used in the study, it can be concluded that palaeogeographical conditions during the accumulation of sediments in Košķeni bay of Lake Usma have changed several times affected by the fluctuations of lake level. In the result the sandy sediments in the bottom of shallow bay has been replaced by the sapropel and afterwards covered by well decomposed fen type peat due to overgrowing of bay. Keywords: Košķeni Bay, lake overgrowing, sapropel, peat, Baltic Ice Lake, macroscopic analysis of plant remains
Reflection of the paleographical condition changes in the sediments of the Lake Usma Košķeni Bay
Keywords: Ģeogrāfija; Košķēnu līcis; ezeru aizaugšana; sapropelis; kūdra; Baltijas ledus ezers