Līgumsoda un procentu likmes apmērs un to ierobežošana "ātro kredītu" devējiem - Cīrule, Elza (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darbam ir praktiska un teorētiska nozīme, jo „ātro kredītu” ņēmēju skaits strauji aug, taču līgumsoda un gada procentu likmes apmērs to līgumos ir nesamērīgi liels, kas rada patērētājiem milzīgas parādsaistības. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt „ātro kredītu” devēju līgumus, to piemērotos līgumsodus un procentus, kā arī analizēt juridisko praksi un ieteiktos Civillikuma grozījumus līgumsoda un procentu daļās, kā arī cik tie varētu būt efektīvi „ātro kredītu” devēju līgumsodu un procentu apmēra ierobežošanai. Izvirzītā mērķa sasniegšanai ir analizēts īstermiņa aizdevums, tajā iekļauto līgumsoda un procentu jēdziens un būtība, kā arī to apmērs „ātro kredītu” devēju līgumos. Ir pētīta juridiskā prakse, ieteiktie Civillikuma grozījumi un ārvalstu normatīvie akti. Īstenojot darba mērķi tiek konstatēts, ka „ātro kredītu” devēju līgumsods bieži ir pārmērīgi liels un gada procentu likme ir nesamērīgi augsta.

Bachelor work has a practical and theoretical importance, because the number of “fast loan” takers is promptly growing, but the amount of contractual penalty and annual interest rate in contracts are disproportionately high, which gives consumers a huge debt. Bachelor’s work aim is to research „fast loan” contracts, their applied contractual penalties and interest rates, and to analyze legal practice and proposed Civil Law amendments in contractual penalties and interest rates chapters. As well, how effective they could be to limit „fast loan” applied contractual penalties and interest rates. Short term loan agreement, contractual penalties and interest rates concept and content is analyzed to achieve this aim, as well as their amount in „fast loan” contracts. Legal practice, proposed Civil Law amendments and foreign laws and regulations are researched. To realize the aim is found that “fast loan” contracts have abnormally large contractual penalties and annual interest rates.
The amount and restriction of interest rate and penalty on fast loan providers
Keywords: Juridiskā zinātne