Senču kults mūsdienu Japānā – pastāvošās pretrunas reliģiskajā un laicīgajā sfērā - Zīverte, Edīte (Latvijas Universitāte, 2017)
Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Āzijas studiju nodaļas Orientālistikas maģistra studiju programmas studentes Edītes Zīvertes izstrādātā maģistra darba nosaukums ir “Senču kults mūsdienu Japānā – pastāvošās pretrunas reliģiskajā un laicīgajā sfērā”. Šis darbs sevī ietver Japānas lielāko reliģiju – šintō, budisma un kristietības – attīstības, tajā skaitā šo reliģiju sinkrētisma, aprakstu. Tajā ir iekļauts kami un senču garu attiecību skaidrojums, kā arī bucudana attīstības vēstures un šintō, budisma un kristietības attiecību ar valdošajiem spēkiem izklāsts. Darba galvenajā daļā ir veikta statistikas datu analīze, lai noteiktu aptuveno budistu un šintō sekotāju skaitu, tādējādi nosakot iespējamo senču kulta piekritēju apjomu. Pēc tam senču kulta idejas tiek aplūkotas no mūsdienu politiskā, ekonomiskā un sociālā skatupunkta, uzsvaru liekot uz reliģisko brīvību un imperatora atteikšanos no dievišķā statusa pēc Otrā pasaules kara beigām, kā arī ģimenes dinamikas izmaiņām, kuras ietekmē senču kulta praktizēšanu. Darba izvirzīttie mērķi ir iepazīties ar Japānā pastāvošās reliģiskās vides vēsturi un senču kulta lomu tajā, kā arī noskaidrot vai un kādas pretrunas pastāv starp mūsdienu Japānas reliģisko un laicīgo sfēru senču kulta jautājumā. Darba galvenie secinājumi ir: Jasukuņi un tai līdzīgo svētnīcu veiktā cilvēku iesvētīšana kami kārtā ir pretrunā gan ar Japānas konstitūciju, gan ar senču kultu; nav iespējams pierādīt, ka senču kulta pastāvēšana var ietekmēt dzimstības koeficientu, lai gan zems koeficients ir pretrunā ar senču kultu; sabiedrības straujā novecošanās un gados veco budistu īpatsvars apdraud turpmāko senču kulta pastāvēšanu. Maģistra darbs “Senču kults mūsdienu Japānā – pastāvošās pretrunas reliģiskajā un laicīgajā sfērā” ir sadalīts 2. daļās, 6. nodaļās un 8. apakšnodaļās, un tā garums ir 84 lapaspuses, tajā skaitā pielikums uz 10 lapaspusēm.

This is the Master’s thesis “Ancestor Worship in Modern-day Japan: The Existing Inconsistencies in the Religious and Secular Spheres” written by Edīte Zīverte who is a student of University of Latvia Faculty of Humanities Asian Studies and Oriental Studies Master’s program. This thesis contains an outline of the three major religious movements in Japan – Shintō, Buddhism and Christianity - as well as their syncretism. Accounts of the relations between kami and ancestral spirits, as well as a brief history of the butsudan, and an exposition of the relations between Shintō, Buddhism and Christianity with the ruling classes in Japan is also included. The main part of this thesis contains an analysis of statistical data to find out the approximate number of Buddhists and Shintō followers in Japan and in turn to make out a rough number of people who could be following the ideology of ancestor worship. This is followed by a look at how modern day political and socioeconomical stands affect ancestral worship, the main emphasis being put on freedom of religion and emperor’s declaration of humanity after World War II, as well as the changing family dynamics. The goal of this paper is to get acquainted with the history of the religious scene in Japan and the part of ancestor worship within it, as well as to find out if and what kind of inconsistencies lie between the religious and secular spheres in modern-day Japan, when it comes to ancestor worship. The main conclusions are as follows: the practice of enshrining people in the Yasukuni shrine and those like it goes against both the constitution of Japan and the ancestor worship rites; it is impossible to prove that low or high birth rates can be traced back to ancestor worship, although low birth rates do go against the ideas held by such practice; aging society and the percentage of older Buddhists is threatening the future existence of ancestor worship. This is the Master’s thesis “Ancestor Worship in Modern-day Japan: The Existing Inconsistencies in the Religious and Secular Spheres” consists of 2 parts, 6 chapters, 8 subchapters and is 84 pages long, including an appendix with 10 pages.
Ancestor Worship in Modern-day Japan: the Existing Inconsistencies in the Religious and Secular Spheres
Keywords: Valodniecība; senču kults; kami; bucudans; reliģiskā brīvība; Jasukuņi svētnīca