Dažādu faktoru ietekme uz žilbšanu - Jakovļeva, Nataļja (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 30 lapaspusēm. Satur 22 attēlus, 1 tabulu un 40 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: novērtēt dažādu ar redzi saistītu faktoru ietekmi uz žilbšanas sajūtu. Anketēšanā piedalījās 217 dalībnieki no 13 līdz 68 gadiem, ar vidējo vecumu 26,8 ± 0,7 gadi. Rezultātā netika pieradīta statistiski nozīmīga saistība starp varavīksnenes krāsu un žilbšanas sajūtu. Dalībnieki pēc 35 gadiem ar gaišu varavīksnenes krāsu neizjūt žilbšanu spēcīgāk, nekā ar tumšu krāsu. Dalībnieki vecuma no 18 līdz 45 ar miopisku korekciju vadot auto tumsā izjūt žilbšanu spēcīgāk nekā autobraucēji bez korekcijas. Dalībnieki līdz 30 un no 40 gadiem vienādi vērtē ikdienas jutību uz žilbšanu.

Bachelor thesis is written in Latvian and contain 30 pages. Contains 22 pictures, 1 table and 40 references to literature. The aim of thesis was to evaluate the effects of various visual factors on the glare sensitivity. In the questionnaire took part 217 participants from 13 to 68 years, with average age 26,8 ± 0,7 years. As a result, was no statistically significant association between iris color and glare sensitivity. Participants after 35 years, with a light iris color do not feel glare harder, than with a dark iris color. And participants from 18 to 45 years old with a myopic correction driving the car in the darkness, feel glare a more intense, than participants without a myopic correction. Participants up to 30 and from 40 years old equally value the daily sensitivity to glare.
The Impact of Different Factors on Glare
Keywords: Fizika; gaismas izkliede; apgaismojums; varavīksnenes krāsa; miopiska korekcija; vecums