Priekšstati par sievietēm ar lieko svaru - Salima, Irina (Latvijas Universitāte, 2008)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot: 1.Vai atšķiras priekšstati par sievietēm ar lieku un ar normālu svaru? 2.Vai atšķiras priekšstati par sievietēm ar lieko un ar normālu svaru atkarībā no respondentu dzimuma? 3.Vai atšķiras priekšstati par sievietēm ar lieku un ar normālu svaru atkarībā no respondentu KSI (Ķermeņa Svara Indeksa)? 4.Vai atšķiras priekšstati par sievietēm ar lieko un ar normālu svaru atkarībā no respondenta apmierinātības ar savu ķermeni? Pētījumā piedalījās 114 cilvēki. no tiem 79 sievietes (vidējais vecums 33,025, (10,929)) un 35 vīrieši (vidējais vecums 30,857, (7,930)). Tika izmantoti sekojošie pētījuma instrumentāriji: 1.Sievietes attēls ar izteikti lieku svaru un tas pats attēls, kas apstrādāts ar datorprogrammas palīdzību, lai samazināt sievietes auguma izmērus līdz normas; 2.Attēla novērtējums - šim pētījumam izstrādāta aptauja, kas sastāv no 33 pretējo apgalvojumu pārim, pēc kuriem respondentam ir jānovērtē sieviete uz attēla. Apgalvojumi aptver dažādas dzīves jomas– darbs un karjera, ģimene un attiecības, draudzība, personīgas iezīmes; 3.Socio- demogrāfiska aptauja; 4.Apmierinātība ar savu ķermeni - šīm pētījumam izstrādāta aptauja, kas sastāv no 20 apgalvojumiem. Tika konstatētas statistiski nozīmīgas atšķirības: Sieviete ar normālu svaru tika uzskatīta par vairāk pievilcīgu nekā sieviete ar izteikti lieku svaru; Vīriešiem vairāk patīk sieviete ar normālu svaru nekā sieviete ar izteikti lieku svaru; Sieviete ar izteikti lieku svaru vīriešiem patīk mazāk nekā sievietēm; Sievietes uzskata, ka sieviete ar izteikti lieku ir mazāk uzmanīga, nekā sieviete ar normālu svaru, bet vīrieši, gluži otrādi, uzskata, ka sieviete ar lieku svaru ir vairāk uzmanīga; vīrieši uzskata, ka sievietei ar normālu svaru piemīt augstāka pašdisciplīna, nekā sievietei ar izteikti lieku svaru; Vīrieši uzskata, ka sieviete ar lieku svaru ir interesantākā sarunu biedrene, nekā sieviete ar normālu svaru; Jo augstāks ir respondenta Ķermeņa Svara Indekss, jo vairāk ir tendence uzskatīt, ka sievieti ar izteikti lieku svaru mazāk ciena darba kolēģi, ka darbs viņai var sagādāt negatīvas emocijas un ka viņai var būt mazāk draugu; Jo mazāk respondents ir apmierināts ar savu ķermeni, jo nepatīkamāku raksturu viņš piedēvē sievietei ar izteikti lieku svaru. Atslēgas vārdi: liekais svars, attieksme, stigmatizācija, priekšstati, Ķermeņa Svara Indekss, apmierinātība ar savu ķermeni

The aim of the research is to establish whether: 1) there is a difference between concepts of overweight women and normal weight women; 2) there is a difference between concepts of overweight women and normal weight women depending on the sex of respondents; 3) there is a difference between concepts of overweight women and normal weight women depending on BMI (Body Mass Index) of respondents; 4) there is a difference between concepts of overweight women and normal weight women depending on the respondents’ index of satisfaction with own body. 114 persons participated in the research, 79 of them were women (average age 33,025, (10,929)) and 35 were men (average age 30,857, (7,930)). The following set of instruments was used during the research: 1) a photograph of a of overweight woman weight and the same photograph modified with help of a computer program in order to reduce dimensions of the body of the woman to the normal ones; 2) Evaluation of the photograph – a questionnaire of 33 pairs of contrary statements which the respondent should use for evaluation of the woman on the photograph. The statements covered different areas of life: job and career, family and relationships, friendship, personal features; 3) Socio-demographic questionnaire; 4) Satisfaction with own body – a specifically designed questionnaire of 20 statements. Some statistically significant differences were established. The woman with normal weight was considered more attractive that the woman with excessive weight. Men liked more the woman with normal weight that the overweight woman. The overweight woman was less attractive for men that for women. Women considered the overweight woman as less attentive that the woman with normal weight, and, on the contrary, men considered the overweight woman as more attentive. Men believed that the woman with normal weight has more self-discipline that the overweight woman. Men considered the overweight woman more interesting companion in conversation. The higher is respondent’s Body Mass Index the clearer is the tendency to consider that the overweight woman is less respected by colleagues, the job may bring her negative emotions and she may have less friends. The lesser is respondent’s satisfaction with own body the more unpleasant character the respondent attributes to the overweight woman. Key words: overweight, attitude, stigmatization, concept, Body Mass Index, body-satisfaction
PERCEPTION OF OVERWEIGHT WOMEN
Keywords: Psiholoģija