Mācību video metodes izmantošana pedagoģiskajā procesā personīgās higiēnas paradumu uzlabošanai pirmsskolas trešā vecumposma bērniem - Zača, Antra (Latvijas Universitāte, 2025)
Kvalifikācijas darba autors: Antra Zača Kvalifikācijas darba temats: Mācību video metodes izmantošana pedagoģiskajā procesā personīgās higiēnas paradumu uzlabošanai pirmsskolas trešā vecumposma bērniem Pētījuma mērķis: izpētīt kā mācību video var tikt izmantoti, lai sekmētu pirmsskolas vecākā vecumposma personīgās higiēnas paradumu nostiprināšanu. Darba teorētiskajā daļā veikts literatūras pārskats par higiēnas paradumiem, informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) izmantošanas paradumiem mūsdienās, uzmanību pievēršot to nozīmei izglītības procesā. Tiek analizētas pirmsskolas vecuma bērnu rakstura īpatnības un attīstības iezīmes. Empīriskajā pētījumā ietverta bērnu novērošana, vecāku anketēšana un pedagoģiskā izmēģinājumdarbība, izmantojot video kā mācību metodi. Pētījuma rezultāti apliecina mācību video efektivitāti kā mūsdienīgu un interaktīvu mācību metodi personīgās higiēnas iemaņu nostiprināšanā pirmsskolas 3. vecumposma bērniem. Darba noslēgumā apkopoti un analizēti pētījuma rezultāti, izdarot secinājumus par mācību video pielietošanas iespējām un ietekmi uz bērnu higiēnas paradumu uzlabošanos. Tiek sniegti arī priekšlikumi pirmsskolas pedagogiem un vecākiem, lai veiksmīgi pilnveidotu pirmsskolas 3. vecumposma bērnu personīgās higiēnas paradumus pedagoģiskajā procesā. Kvalifikācijas darbs sastāv no 42 lpp., 1 attēla, 7 tabulām, 20 izmantotiem literatūras un citiem avotiem latviešu un angļu valodās, un 4 pielikumiem. Atslēgas vārdi: higiēnas paradumi, mācību video, pedagoģiskā izmēģinājumsdarbība.

Author of the qualification: Antra Zača The theme of qualification work is: Using an educational video method to improve personal hygiene habits in preschool children of the third age group Research Aim: to explore how educational videos can be used to promote the reinforcement of personal hygiene habits in older preschool-age children. In the theoretical part of the paper, a literature review is conducted on hygiene habits and the use of information and communication technologies (ICT) in modern times, with particular emphasis on their significance in the educational process. The study also analyzes the characteristics and developmental features of preschool-age children. The empirical research includes observing children, surveying parents, and implementing a pedagogical trial using videos as a teaching method. The results of the study confirm the effectiveness of educational videos as a modern and interactive teaching method for reinforcing personal hygiene skills in preschool children of the third age group. In the conclusion, the research findings are summarized and analyzed, drawing conclusions on the possibilities and impact of using educational videos to improve children’s hygiene habits. Suggestions are also provided for preschool teachers and parents to successfully enhance personal hygiene habits in preschool children of the third age group within the pedagogical process. The qualification work consists of : 42 pages, 1 image, 7 tables, 20 bibliographic units in Latvian and English, and 4 appendices. Keywords: hygiene habits, educational videos, pedagogical trial.
Using an educational video method to improve personal hygiene habits in preschool children of the third age group
Keywords: Izglītības zinātnes; higiēnas paradumi; mācību video; pedagoģiskā izmēģinājumsdarbība; 3. vecumposms