Īpašumu apdrošināšana Baltijas valstīs - Skrebele, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2010)
Šī darba tēma ir „Īpašumu apdrošināšanas tirgus Baltijas valstīs”. Darba mērķis ir izpētīt īpašumu apdrošināšanu Baltijas valstīs, to attīstību, atklājot pozitīvos momentus un trūkumus, kā arī izstrādāt priekšlikumus īpašumu apdrošināšanas pārdošanas sistēmas uzlabošanai. Mērķa sasniegšanai tiek apskatīta apdrošināšanas funkcijas, tirgus formas un tirgus Baltijas valstīs. Darba 1.nodaļā aprakstīta apdrošināšanas vēsturiskā izcelsme, kad ir parādījušās pirmās apdrošināšanas pazīmes Baltijas valstīs, kā to attīstība ir veicinājusi mūsdienas apdrošināšanu; apdrošināšanas tirgus forma, lai noteiktu, kā veidojās cenu politika apdrošināšanas sabiedrībās un kā apdrošināšanas mārketings ietekmē cenu veidošanos; apdrošināšanas būtība, funkcjas, mērķi un uzdevumi, lai raksturotu apdrošināšanas nozīmi valsts ekonomikā, to nepieciešamību un kā tiek sadalīts risks (nelaimes gadījums) starp apdrošinātāju un klientu. Darba 2.nodaļā tiek veikts apdrošināšanas tirgus apskats, tā sadalījums starp apdrošināšanas sabiedrībām Baltijā, kā arī nedzīvības apdrošināšanas pakalpojumu piedāvātās iespējas. Tiek aprēķināti rādītāji, kuri liecina par apdrošināšanas lomu valsts ekonomikā. Analizēts apdrošinājuma tirgus bruto prēmiju un bruto izmaksāto atlīdzību palielinājumi un samazinājumi. Darba 3.nodaļā tiek izanalizēta īpašumu apdrošināšana, to īpatsvars citu nedzīvības apdrošināšanas veidu struktūrā, un cik daudz Baltijas valstīs šo apdrošināšanas veidu iegādājas apdrošināšanas klienti. Apskatīts, cik lielu īpašumu apdrošināšanas tirgus daļu aizņem katra apdrošināšanas sabiedrība. Tiek veikti aprēķini un aptaujas kā apdrošināšanas tirgus attīstīsies. Darba apjoms ir .. lapas. Pilnīgākai informācijas apkopošanai šajā darbā izmantotas 3 tabulas, 25 attēli, 2 formulas un 7 pielikumi. Atslēgas vārdi – apdrošināšana, tirgus kritums, prēmijas aprēķins, eksperti.

Annotation This work’s theme is „The Property insurance market in the Baltic states”. The aim is to investigate the property insurance in the Baltic countries, their evolution, revealing the positive moments and weaknesses and to develop proposals for the property insurance sales system improvements. For the target achievement is viewed insurance features, the shape of the market and the market in the Baltic states. The first chapter describes the historical origins of insurance when it emerged the first signs of insurance in the Baltic states, and has contributed to the development of modern insurance, insurance market structure in order to determine how developed the pricing policy of insurance as insurance companies and marketing affect the price formation of the insurance nature of the functions, objectives and tasks to describe the security role of the national economy, the need for and how it is spread risk (accident) between insurer and client. In the second chapter work is carried out of the insurance market survey, the breakdown between insurance companies in the Baltics, as well as non-life insurance services offered by options. There are calculated figures as an indication of the role of insurance in the national economy. There are analyzed the policy of market gross premiums and gross claims paid in increases or decreases. The property insurance is analyzed in the third chapter of the work, the share of other life insurance types of structure, and how much of the Baltic countries, this kind of insurance purchase insurance clients. Viewed as a large property insurance market share occupied by each insurance company. Calculations are carried out and the polls as the insurance market will develop. The amount of work is ... pages. A fuller collection of information used in this work 3 tables, 25 images, 2 formulas and 7 attachments.
The Property Insurance in Baltic State
Keywords: Ekonomika