1991.gada barikāžu laiks – tēmas apguve vēstures stundā 9. klasē - Dubrovska, Tatjana (Latvijas Universitāte, 2015)
Diplomdarba mērķis ir noskaidrot kādā veidā 1991.gada barikādes Rīgā iespaidoja Latvijas neatkarības atjaunošanu un tās pasniegšana 9 klasei. Tēma ir aktuālā, ņemot vērā to faktu, ka tas notika nesen. Līdz ar to ir ļoti svarīgi turpināt stiprināt Latvijas Valsts ceļu uz brīvību. Lai cilvēki vienmēr atcerētos, kā mūsu tagadējā brīvība tika atgūta. Bērniem arī ir jāatceras, ka nav svarīgi kas tu esi pēc tautības vai sejas krāsas, mēs visi esam cilvēki, kuri gribam dzīvot mierā un būt neatkarīgi. Darbā tika piedāvāts teorētiskais materiāls par barikādēm, ka arī idejas, kā var pasniegt šo tēmu skolās 9 klasei. Liels aspekts tika likts uz avotu analīzi, kas dod iespēju skolēniem salīdzināt informāciju gan krievu, gan latviešu presē. Skolēniem jāmācās strādāt ar avotiem, lai varētu viegli atšķirt, kas ir fakts un kas ir minējums. Arī vajag prast salīdzināt dažādus viedokļus un atbildēt uz jautājumiem.

The main aim of the Diploma Paper is to find out how the Riga Baricades of year 1991 affect the restoration of Latvian independence and to find ways of teaching this topic in Form 9. This is topical,taking into account the fact that it happened recently.Therefore, it is very important to continue to strengthen the Baltic country road to freedom.So that people will always remember how our current freedom was recovered back. Children also have to remember that nationality does not matter, we all are people who want to live in peace and to be independent. The Paper suggests the theoretical material about the Baricades, as well as the ideas about teaching this topic at school in Form 9. Liels aspekts tika likt uz avotu analīze, kas dot iespēju skolēniem salīdzināt informāciju gan krievu, gan latviešu presē.The great aspect was put on source analysis to enable students to compare the information in both Russian and Latvian press. Students learn to work with sources to be able to distinguish what is fact and what is the conjecture . Also they need to be able to compare different opinions and answer questions.
The Baricades 1991 – the Theme Acquisition in History Lesson in Form 9
Keywords: Pedagoģija