Varonis „Īliādā”: tipoloģiskais aspekts - Apse, Līva (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darba tēma- Varonis Iliādā: tipoloģiskais aspekts. Tēmas aktualitāti nosaka tas, ka nav pietiekami daudz informācijas un pētījumu par to, ka visi varoņi var pārstāvēt kādu noteiktu varoņtipu, tāpēc var likties, ka visi Homēra varoņi ir līdzīgi, tomēr tie ir pietiekami atšķirīgi, un tiek atklāti pietiekami daudzveidīgi, lai tos varētu klasificēt. Darba mērķis: Homēra Iliādas varoņu klasificēšana. Homēra Iliādas varoņu iedalīšana trīs noteiktos tipos, izmantojot zinātnisku pamatojumu varoņtipiem, atklājot un pierādot kāpēc katrs no noteiktajiem varoņiem ietilpst kādā no grupām. Bakalaura darbā tiek pēc vienādiem kritērijiem klasificēti galvenie Homēra Iliādas varoņi, balstoties uz zinātniskās literatūras trīs pamattipiem, t.i. Ahilleja varoņtips, Diomēda varoņtips un Odiseja varoņtips. Darbs sastāv no divām nodaļām- teorētiskās un praktiskās. Teorētiskajā daļā tiek apskatīts jēdziena varonis skaidrojums antīkajā, t.i. Aristoteļa skatījumā un mūsdienu zinātniskajā literatūrā. Tiek apskatītas zinātniskajā literatūrā parādītās varoņu grupas. Praktiskajā daļā tiek klasificēti spilgtākie Homēra Iliādas varoņi, izveidojot trīs varoņtipus, klasifikācijā izmantojot noteiktus, visiem vienādus kritērijus. Visus varoņus izdodas klasificēt - tie atbilst kādam noteiktam varoņtipam. Pie Ahilleja varoņtipa pieskaitāms tikai Hektors, Diomēda varoņtipā iekļauti- Ajanti, Agamemnons, Menelājs, Īdomenejs, Parids. Odiseja varoņtipā iekļauti- Patrokls, Polidamants un Nestors. Atslēgas vārdi: Varonis, tipoloģija, Ahillejs, Diomēds, Odisejs.

The theme of the bachelor's -Hero in Iliad: typological perspective. Themes actuality is from the fact that not enough information and research about the fact that all heroes may represent a certain hero type, so it can seem that all of Homers heroes are similar, but they are sufficiently different to be detected sufficiently, and this is a reason why it is possible to classify them. The aim of the research is Homers Iliad heroes classification. Homers Iliad heroes split into three specific types, using scientific reasoning about hero types, detecting and showing why each of the heroes are in one of the groups. In bachelor’s work is classified under the same criteria Homers Iliad main heroes, based on scientific literature, three basic types, like Achilles hero type Diomedes hero type and Odysseus hero type. Bachelor consists of two sections, theoretical and practical. Theoretical part is considered a hero explanation in ancient concept that is Aristotle, and contemporary literature. Are discussed in the scientific literature shown heroes groups. Practical part is classified Homers Iliad most important heroes, creating three hero types, using the classification of certain, all the same criteria. All the heroes manage to classify - they agree to a specific hero type. At Achilles hero type belongs only Hector, Diomedes hero type include, Ajants, Agamemnon, Menelaus, Idomeneus and Paris. Odyssey hero type include-Patroclus, Polidamant and Nestor. Key words: Hero, typology, Achilles, Diomedes, Odysseus.
Hero in „Iliad”: Typological Perspective
Keywords: Valodniecība