"Bezmantinieku mantas tiesiskais regulējums un preklūzijas atjaunošana" - Motte, Jānis (Latvijas Universitāte, 2014)
Kad cilvēks nomirst, viņš aiz sevis šajā pasaulē atstāj sev piederošas lietas, kas var būt kustamas un nekustamas mantas, vai pat kādas neizlietotas tiesības un saistības. Vislabākais scenārijs ir tāds, ja kāds par šīm lietām tālāk parūpētos – laulātais, tuvinieki vai draugi, taču aizvien biežāk ir tādi gadījumi, kad pēc personas nāves mantinieki atsakās pieņemt mantojumu, jo uz to ir pārāk lielas saistības pret kreditoriem vai arī tomēr nav neviens potenciālais mantinieks. Mantojamā manta nevar palikt bez īpašnieka un kreditori nevar palikt bez debitoriem, tāpēc manta piekrīt valstij un to sauc par bezmantinieku mantu. Bakalaura darbs “Bezmantinieku mantas tiesiskais regulējums un preklūzijas atjaunošana” sniedz ieskatu bezmantinieku mantas tiesiskajā regulējumā, kas notiek ar mantojumu, ja nav mantinieku, vai mantinieki negrib mantojumu pieņemt. Būtiski apskatīts arī preklūzijas jautājums...

When a person passes away he usually leaves a legacy behind- it could be movable or immovable property or even unused rights and liabilities. In the best scenario there is some other individual left to claim the remaining legacy- spouse, family relatives or even a friend- but in real life there are situations when heirs do not wish to claim property or estate rights, because issues regarding debt of the property or the liabilities regarding creditors, or even if there is not a recognized claimant who would be a potential heir. A property cannot be without an owner, the creditors cannot be left without debtors, so the government of a state agrees to undertake the rights of an estate, which is called escheat. Bachelor thesis “The legal regulations of escheat and the renewal of preclusion” gives a brief sight of the law governing esheat, what happens if a property stays without a recognized owner in situations where the legal heirs refuse to accept the inheritance. In the research...
"The legal regulations of escheat and the renewal of preclusion"
Keywords: Juridiskā zinātne