Fizisko aktivitāti ietekmējošie faktori fiziski aktīva dzīvesveida paradumu veidošanas un īstenošanas procesā cilēkiem ar iegūtu augstāko izglītību - Neņa, Valērija (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba tēma ir “Fizisko aktivitāti ietekmējošie faktori fiziski aktīva dzīvesveida paradumu veidošanas un īstenošanas procesā cilvēkiem ar iegūtu augstāko izglītību”. Darba mērķis ir noskaidrot fizisko aktivitāti ietekmējošos faktorus cilvēkiem ar iegūtu augstāko izglītību fiziski aktīva dzīvesveida paradumu veidošanas un īstenošanas procesā. Pētījuma kopā piedalījās 101 Latvijā dzīvojošais respondents, kam ir iegūta augstāka izglītība. Respondentiem bija jāaizpilda aptaujas anketa par fizisko aktivitāšu paradumiem, organizācijas veidu, un ietekmi uz veselību. Lielāka daļa (81,2%) aptaujāto norādīja ka veic fiziskas aktivitātes un veic tās regulāri. Kā galvenie iemesli, kas veicina iesaisti fiziskajās aktivitātēs atzīti pašsajūtas un veselības veicināšana, kā arī darbaspēju palielināšana, savukārt laika trūkums un slinkums tika atzīti par galvenajiem traucējošiem faktoriem, kas attur no iesaistes fiziskajās aktivitātēs. Tāpat tika atzīmēta fizisko aktivitāšu labvēlīga ietekme uz organismu un fizisko aktivitāšu kopējo nepieciešamību cilvēku ikdienas dzīvē. Izvirzīta hipotēze - cilvēki ar iegūto augstāko izglītību iesaistās fiziskās aktivitātēs regulāri, vismaz 30 minūtes ja : a) zina par fizisko aktivitāšu labvēlīgu ietekmi uz veselības veicināšanu b)Izjūt fizisko aktivitāšu labvēlīgu ietekmi uz sava organisma darbību c) Ir pietiekami informācijas avoti par saistošo fizisko aktivitāšu pieejamību. Izvirzītā hipotēze apstiprinājās.

The title of the bachelor paper is „Factors affecting the physical activity in the process of creating and implementing habits of a physically active lifestyle for people with an obtained higher education”. The aim of the paper is to find out factors affecting the physical activity of people with an obtained higher education in creating and implemening habits of a physically active lifestyle. In total, 101 respondent was included in the research, of whom all were Latvian residents with an obtained higher education. The respondents were asked to fill out a questionnaire about physical activity habits, the type of organization and its effect on health. Most of the respondents (81,2%) stated that they perform physical activity and do so on a regular basis. The main reason stated for engaging in physical activities was the improvement of wellness and health, as well as to increase working capacity but lack of time and laziness were the most common factors discouraging the participation in physical activities. The postive feedback of physical activity on the body and the common need of physical activity in everyday life were also noted. The hypothesis put forward was – people with an obtained higher education participate in physical activities regularly, at least for 30 minutes if: a) are conscious of the positive feedback of physical activities on improving health, b) feel the positive feedback of physical activities on the functioning of their bodies, c) there is sufficient amount of source of information about the availability of the physical activities of interest. The hypothesis put forward was confirmed.
Factors influencing physical activity in the process of formation and implementation of habits of a physically active lifestyle in people with higher education
Keywords: Sporta zinātne; fiziskas aktivitātes; paradums; veselība; veicināšana