Pusaudža motivāciju ietekmējoši faktori, sportošanas un fizisko aktivitāšu iesaistē. - Kalniņa, Ance (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba autors : Ance Kalniņa Bakalura darba vadītājs: LU PPMF vadošā pētniece Linda Mihno Kursa darbs: Fizisko aktivitāšu un veselības uzvedību motivējoši faktori pusaudžu populācijā Latvijā Pētījuma jautājums: Kādi faktori ietekmē pusaudžu motivāciju izdarīt izvēli par labu fiziskajām aktivitātēm un veselības uzvedībai kopumā? Šī darba mērķis ir izanalizēt teorētisko literatūru un noskaidrot faktorus, kas prognozē un ietekmē mūsdienu pusaudžu veselības uzvedību un motivāciju. Darbā autore analizē un pielāgo vienu no veselības uzvedības teorijām, kas pēc autores doemām visloģiskāk pielietojums tieši skatoties uz sensitīvo pusaudžu vecumu kā vienu no svarīgākajām veselības veicinošas uzvedības sastāvdaļām, kā arī motivācijas teorijas, kuras dažādi autori izmanto fizisko aktivitāšu un veselības uzvedības prognozēšanai un analizēšanai. Datu ievākšanai tika izmantota e-aptauja. Pētāmā izlase - 81 respondents vecumā no 11-17 gadiem. Pētījuma rezultāti rāda, ka analizējot motivācijas faktorus nozīmīgas statistiskas atšķirības starp dzimumiem nepastāv un ir faktori, kas ietkmē pusaudžus vairāk un ir tiem kopumā svarīgāki Darbs satur 48 lapas, 15 attēlus un 1 pielikumu. Atslēgas vārdi: pusaudzis, pusaudža veselība, fiziskās aktivitātes, motivācija, veselības uzvedība

Author of bachelor thesis: Ance Kalniņa Research supervisor: Linda Mihno, leading researcher of the LU PPMF Research question: What are the factors that influence adolescents motivation to make choices in favor of physical activities and health behaviour The aim of this work is to analyze the theoretical literature and find out the factors that predict and influence the health behavior and motivation of today's teenagers. In the work, the author analyzes and adapts one of the theories of health behavior, which, according to the author's views, is the most logical application when directly looking at the sensitive adolescent age as one of the most important components of health-promoting behavior, as well as motivational theories, which various authors use for predicting and analyzing physical activities and health behavior An e-survey was used for data collection. The studied sample - 81 respondents aged 11-17 years. The results of the study show that when analyzing the motivational factors, there are no significant statistical differences between the sexes and there are factors that influence teenagers more and are generally more important to them. The work contains a page, 48 pages, 15 images and 1 appendix. Key words: adolescent, adolescent health, physical activity, motivation, health behavior.
Factors affecting the motivation of adolescents in the involvement of sports and physical activities.
Keywords: Sporta zinātne; pusaudzis; pusaudžu veselība; fiziskās aktivitātes; motivācija; veselības uzvedība