Militārā kartogrāfija Latvijā laika posmā no 1990. gada līdz 2012. gadam - Vītoliņa, Lauma (Latvijas Universitāte, 2015)
Ceļš uz militāro karšu ražošanu nebija viegls, tomēr pateicoties speciālistiem izdevās gan iegūt bagātīgu kartogrāfisko materiālu no PSRS, gan noturēt militārās kartogrāfijas nozari Latvijā. Darbā apskatīta bruņoto spēku saikne ar militārajām topogrāfiskajām kartēm un ĢIS pielietojumiem armijas vajadzībām. Savukārt pētījuma daļā aplūkota Latvijas pieredze un attīstības ceļš pēc neatkarības atjaunošanas militārās kartogrāfijas jomā. 1992.gadā tika izveidots Valsts zemes dienests, kura pakļautībā līdz 2006.gadam atradās Ģeodēzijas un kartogrāfijas departaments. Pēc VZD reorganizācijas departaments nonāca Aizsardzības ministrijas padotībā, un 2006.gadā darbu uzsāka Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūra, kura arī šodien gatavo kartes gan Latvijas bruņotajiem spēkiem, gan civilām vajadzībām.

The aim of Master thesis is to investigate and assess the military cartography in Latvia between 1990 and 2012. To achieve its aim, data for this research was obtained from literature and, document analysis method and gathered by interviews with field specialists. The theme of study has not been adequately addressed so far. The first part of theses describes the connection of the armed forces with military maps and GIS applications for its purposes. Whereas, the result section describes the Latvian experience and development of military cartography. This includes chapters of central institutions, which organized its functioning – the State Land Service and The Latvian Geospatial Information Agency. After 1990, few specialists gained access to maps from the USSR. These maps were to be destroyed, because they were classified. We did not have new maps to work with, thus the Soviet maps were the bases for our research.
Military cartography in Latvia during 1990 - 2012
Keywords: Ģeogrāfija; militārā kartogrāfija; topogrāfiskā karte M 1:50 000; VZD; LĢIA; NATO