Ķermeņa deformācijas kā sociālās marginalizācijas cēlonis 13. – 16. gs. Livonijas sabiedrībā - Kalniņš, Namejs (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbs “Ķermeņa deformācijas kā sociālās marginalizācijas cēlonis 13.–16. gs. Livonijas sabiedrībā” aplūko sociālās marginalizācijas fenomena izpausmi viduslaiku Livonijā saistībā ar ķermeņa deformācijām un analizē gan viduslaiku rakstiskos avotus, gan dažādu viduslaiku kapsētu osteoloģisko materiālu to aplūkojot kristīgās apbedīšanas tradīcijas kontekstā. Darba mērķis ir izpētīt ķermeņa deformāciju ietekmi uz indivīda sociālo marginalizāciju funerālās kultūras un Livonijas tiesību normu kontekstā, pievēršot uzmanību atsevišķu sakropļojuma gadījumu analīzei 13.–16. gs. Livonijas sabiedrībā. Sociālās marginalizācijas fenomens izpaužas kā indivīda norobežošana no kopienas tiesībām un sociālajiem kontaktiem, piemērojot noteikumu normas un likums, kas attiecas tikai uz noteiktām grupām vai indivīdiem. Ķermeņa deformācijas varēja skart jebkuru personu, un, atkarībā no situācijas, bija iespējams, ka tās pat mazināja un ierobežoja gan personas tiesības, gan godu.

The bachelor's thesis “Deformations of the body as a cause for social marginalization in the 13th–16th century Livonian society” examines the manifestation of the phenomenon of social marginalization in medieval Livonia in connection with body deformations and analyzes both medieval written sources and osteological material from various medieval cemeteries, viewing it in the context of Christian burial tradition. The aim of the work is to study the impact of body deformations on the social marginalization of an individual in the context of funerary culture and Livonian legal norms, paying attention to the analysis of individual cases of mutilation in the 13th–16th centuries in Livonian society. The phenomenon of social marginalization manifests itself as the isolation of an individual from community rights and social contact, applying rules and laws that apply only to certain groups or individuals. Body deformations could affect any person, and, depending on the situation, it was possible that they even diminished and limited both a person’s rights and honor.
Deformations of the body as a cause for social marginalization in the 13th–16th century Livonian society
Keywords: Vēsture un arheoloģija; marginalizācija; ķermeņa deformācija; sakropļojums; viduslaiki; Livonija