Masu nekārtības - Katkeviča, Anna (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba mērķis ir izpētīt masu nekārtības, kas ir sevišķi bīstams noziedzīgs nodarījums, kas apdraud vispārējo drošību un sabiedrisko kārtību. Lai tiktu piepildīts šis mērķis, bakalaura darbā tiek apskatīta normatīvo aktu, kurā paredzēta kriminālatbildība par masu nekārtībām, vēsturiskā attīstība, sniedzot ieskatu par normas izmaiņām sākot no 20. gadsimta. Bakalaura darbā tiek veikta normas sastāva analīze, noskaidrots noziedzīgā nodarījuma krimināltiesiskais raksturojums un pazīmes, izpētītas kvalificēšanas problēmas, kas sniedz ieskatu, kā nošķirt masu nekārtības no citiem, pēc sastāva līdzīgiem, noziedzīgiem nodarījumiem, kā arī, tiek veikts salīdzinājums ar ārvalstu krimināllikumiem. Pamatojoties uz šo izpēti, autore izsaka secinājumus par šīs normas būtību, piemērošanas kārtību un piedāvā dažādus ieteikumus precīzākai normas pielietošanai.

The purpose of the bachelor thesis is to research mass rioting, which is particularly dangerous offense that threatens global security and public order. To fulfill these aims, the thesis deals with laws and regulations, where is criminal liability for the riots, historical development, providing insight into the rules changes in territory of Republic of Latvia in 20th century. Bachelor work is carried out analysis of the composition rules, established criminal law offense characteristics and features, researched the problem of qualification, which provides insight into how to distinguish between the riots of the others, similar in composition, offenses, as well as comparison is made with foreign criminal law. Based on this research, the author expresses conclusions about the nature of these rules, application procedures and offers a variety of recommendations for more accurate application of the law.
Rioting
Keywords: Juridiskā zinātne