Latviešu sievietes tēla atspoguļojums laikrakstā "Students" (1922 - 1929) - Veisa, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2010)
Šis darbs atspoguļo, kā sievietes tēli, lomas un uzdevumi tika konstruēti divdesmito gadu Latvijā. Analizētas saistības starp nacionālās pašapziņas pieaugumu un izmaiņām dzimtes attiecībās un uzskatos par dzimtes lomām. Balstoties uz laikposmā no 1922. līdz 1929. gadam laikrakstā ,"Students" publicēto rakstu kvalitatīvās satura analīzes rezultātiem, raksturotas laikrakstā dominējošās attieksmes pret sieviešu emancipācijas kustību, kā arī identificētas un ar piemēriem ilustrētas sešas sievietes tēlu konstrukcijas laikrakstā: sieviete, kas aizmirsusi ģimeni, sieviete, kas pārņemta ar skaistumkopšanu, sieviete cīnītāja, sieviete - nācijas raižu cēlonis, sieviete studente un sieviete upuris. Pētījums liecina, ka dzimtes zināšanu dominējošās konstrukcijas laikraksta tekstos norādīja uz sievieti kā uz intelektuālu otršķirīgu būtni un racionalizēja sievietes ieslēgšanu privātajā sfērā. Darbs ilustrē vērtību sadursmes pēckara Latvijā, tipiskas diskusijas par dzimtes lomām, kā arī Latvijas sievietes sarežģīto ceļu uz piekļuvi izglītībai, nodarbinātībai un varas struktūrām. Atslēgvārdi: dzimtes konstruēšana, stereotipi, sieviešu emancipācija

This work reflects how beliefs about tasks, roles of woman and gender relationship norms were constructed in the newly founded Republic of Latvia. Links between increasing self-confidence of the nation and changes in gender relationships and ideas about roles suitable to male and female are analyzed. Basing on the qualitative content analysis of text items published from 1922 to 1929 in the newspaper addressed for students and academicians -"Students" - prevailing attitudes towards female emancipation movement arc described, as well as six constructions of female image are identified and analyzed: woman who has forgotten her family, woman obsessed with beauty, woman-fighter, woman-threat of nation, woman-student and woman-victim. Research results suggest that prevailing constructions of gender knowledge rationalized closing of woman in the private sphere trough emphasizing female intellectual inferiority and national importance of mother duties. Work represents clashes of values in post-war Latvia, typical discussions on gender roles in given time frame. as well as complicated road of Latvian woman to education, employment and power structures. Keywords: gender constructions, stereotypes, female emancipation
Image of woman in newspaper "Students" (1922 - 1929)
Keywords: Komunikācijas zinātne