Subjektīvie simptomi sievietēm pēc epidurālās analgēzijas pēcdzemdību periodā - Teicis, Reinis (Latvijas Universitāte, 2022)
Sievietes dzemdību laikā jūt spēcīgas sāpes, kas rada vajadzību pēc analgētiskiem līdzekļiem. Epidurālā analgēzija ir droša metode, kas efektīvi mazina dzemdību sāpes un reti izraisa blaknes. Pēdējos gados Latvijā tās pielietojums ir pieaudzis, arī ASV šo procedūru ik gadu izvēlas 60% sieviešu, bet Kanādā - līdz 69% gadījumu. Darba mērķis ir noteikt subjektīvos simptomus pēc epidurālās analgēzijas pēcdzemdību periodā un tās radītos efektus. Darba uzdevumi ietver literatūras analīzi, anketēšanu un speciālistu intervijas. Darbā izvirzītā hipotēze, ka epidurālā analgēzija ir populārākā sāpju mazināšanas metode un neizraisa komplikācijas, apstiprinājās, jo 83% sieviešu subjektīvo sūdzību nebija. Kā priekšrocības ārsti min ātro efektu, un drošumu bērnam, kā trūkumus - anesleziologu noslodzi un apmācīta personāla trūkumu

Women experience severe pain during childbirth so analgesia is required. Epidural analgesia is a safe and effective method to relieve labor pains and rarely causes complications. In recent years, its use in Latvia has increased. This procedure was used to 60% of women every year in the United States, and up to 69% of cases in Canada. The aim of study is to determine subjective symptoms after epidural analgesia in childbirth and its effects. Tasks include literature analysis, survey and specialist interviews. The hypothesis that epidural analgesia is the most popular method of relieving pain and doesn’t cause complications was confirmed, as 83% of women had no subjective complaints. Doctors mention quick effect and safety of the child as advantages for the procedure, but disadvantages are workload of anesthesiologists and the lack of trained staff
Subjective symptoms in women after epidural analgesia in the postpartum period
Keywords: Medicīna; EPIDURĀLĀ ANALGĒZIJA; DZEMDĪBAS; ANALGĒZIJA; APTAUJA