Neērtās rokas attīstošie vingrinājumi basketbolistiem. - Vitoļskis, Ričards (Latvijas Universitāte, 2023)
Šajā kvalifikācijas darbā tika apskatīti un pētīti basketbola uzdevumi, kas nepieciešami, lai attīstītu basketbola audzēkņu neērtās rokas darbību. Kvalifikācijas darba pētījuma mērķis ir atrast, izpētīt un pielietot treniņprocesā efektīvākos uzdevumus neērtās rokas attīstīšanai. Pētījuma laikā ar 11 līdz 13 gadus vecām meitenēm pildīti vingrinājumi, lai tiktu veicināta izaugsme neērtās rokas attīstīšanai un pilnveidošanai. Izpētīta pašreizējā situācija, sagatavotība, un kādā basketbola līmenī ir meiteņu neērtās rokas u-13 vecuma grupas komandā “Rīdzene”. Veikti testa metieni no tuvas distances, āķa metiens no divsoļa un veikta konusa apdriblēšana ar dažādām dribla kustībām, liekot uzsvaru uz “In and out” jeb ’Iekšā un ārā’ dribla kustību. Darbs sastāv no ievada, trīs nodaļām, sešām apakšnodaļām un secinājumiem. Darba teorētiskajā daļa tiek izmantota teorētiskie materiāli, zinātniskā literatūra un pētījuma analīzes dati. Kvalifikācijas darba pirmajā nodaļā tika apskatīta basketbola vēsture, basketbola noteikumu attīstība un dribla tehnikas un metiena attīstošie uzdevumi. Darba otrajā nodaļā izmantojot zinātniskos rakstus un publikācijas, tika apskatīta meiteņu fiziskā sagatavotība no 11 – 15 gadu vecumam, bērnu fiziskā sagatavotība un iespējas salīdzinājumā ar realizāciju driblā un metienā jaunatnes basketbolā. Kvalifikācijas darba trešajā nodaļā tika aprakstīts un noformēts empīriskais pētījums. Šī pētījuma laikā respondentes izpilda trīs uzdevumus treniņprocesa laikā. Tika novērots spēlētāju progress vai regress katrā no uzdevumiem un izdarīti secinājumi. Darba apjoms: 31 lapaspuse, un tas ietver 4 attēlus, 7 diagrammas un 20 literatūras avotus. Atslēgas vārdi: basketbols, neērtā roka, dribls, metiens

This qualification paper examined and investigated the basketball tasks necessary to develop the performance of the weak hand of basketball students. The purpose of the qualification work research is to find, investigate and apply the most effective tasks in the training process for developing the weak hand. During the study, 11- to 13-year-old girls were given exercises to promote the development and improvement of the weak hand. The current situation, preparation, and at what basketball level are the girls' uncomfortable hands in the u-13 age group in the "Rīdzene" team. Performed test shots from a close distance, a hook shot from a two-step and performed a cone dribble with different dribble movements, emphasizing the "In and out" dribble movement. The work consists of an introduction, three chapters, six subsections and conclusions. Theoretical materials, scientific literature and research analysis data are used in the theoretical part of the work. The first chapter of the qualification work examines the history of basketball, the development of basketball rules and the developing tasks of dribbling technique and shooting. In the second chapter of the work, using scientific articles and publications, the physical preparation of girls from 11 to 15 years of age, children's physical preparation and opportunities in comparison with realization in dribbling and shooting in youth basketball are examined. The third chapter of the qualification thesis describes and presents the empirical research. During this study, the respondents perform three tasks during the training process. The progress or regression of the players in each of the tasks was observed and conclusions were drawn. Thesis consists of 31 pages and includes 4 images, 7 diagrams and 20 literature sources. Key words: basketball, awkward hand, dribble, shot
Weak hands developing tasks for basketball players.
Keywords: Sporta zinātne; basketbols; neērtā roka; dribls; metiens