Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana - Juriss, Juris (Latvijas Universitāte, 2012)
Promocijas darbs „Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšana” ir Latvijā pirmais šāda apjoma komplekss teorētiski praktisks pētījums par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas kriminālatbildības problēmjautājumiem. Darba centrālā ideja ir noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas (KL 195.pants) sastāva objektīvo un subjektīvo pazīmju analīze, veicot darba ietvaros pētījumu gan teorētiskajā, gan arī praktiskajā līmenī, kas atspoguļo kā zinātnieku, tā arī praktiķu viedokli šajos jautājumos. Promocijas darba ietvaros ir apkopota plaša spektra zinātniskā literatūra – krimināltiesībās, kriminālprocesa tiesībās, kriminālistikā, kriminoloģijā, starptautiskās tiesībās, psiholoģijā un filosofijā. Pētījums aplūko starptautisko organizāciju izdoto dokumentu būtiskākos priekšnosacījumus naudas atmazgāšanas novēršanas un apkarošanas jomā, kā arī izvērtē Latvijas tiesiskās bāzes atbilstību starptautisko organizāciju izvirzītajām prasībām šajā aspektā. Pētījumā analizēts atsevišķu ārvalstu tiesiskais regulējums naudas atmazgāšanas novēršanas un apkarošanas jomā, vienlaikus promocijas darba ietvaros tika veikts plašs tiesu prakses pētījums. Promocijas darba rezultātā ir izdarīti secinājumi un izvirzīti priekšlikumi.

The study ‘Laundering of proceeds derived from criminal activity’ is the first integrated research in Latvia about criminal liability problematic issues on laundering of proceeds derived from criminal activity. The main idea of the study is to analyse objective and subjective indication structure of laundering of proceeds derived from criminal activity (Criminal law, 195). Research covers both theory and practise showing scientists’ and practitioners’ viewpoint. In the framework of the study wide spectrum of scientific literature in criminal liability, criminal procedure liability, forensics, criminology, international law, psychology and philosophy is gathered. The research examines essential preconditions in documents issued by international organisations about money laundering prevention and combatting, also evaluates Latvia’s legal basis compliance to international requirements. Several foreign legal regulations on money laundering prevention and combatting were analysed, also detailed research on jurisprudence was performed. In the result conclusions were drawn and proposals made.
Laundering of proceeds derived from criminal activity
Keywords: Tiesību zinātne