Vācijas militārās pārvaldes politika okupētajā Kurzemes guberņā (1915.gada maijs - 1918.gada marts) - Zariņš, Klāvs (Latvijas Universitāte, 2023)
Promocijas darbā “Vācijas militārās pārvaldes politika okupētajā Kurzemes guberņā (1915. gada maijs - 1918. gada marts)” pētīta Vācijas un tās armijas izveidotās militārās pārvaldes okupācijas politika Kurzemes guberņā Pirmā pasaules kara laikā no okupācijas sākuma līdz karadarbības noslēgumam Austrumu frontē. Balstoties uz plašu nepublicēto avotu klāstu un zinātnisko literatūru, darbā analizēta Vācijas okupācijas struktūru (Ober Ost, Kurzemes militārās pārvaldes) politikas nozīmīgākie aspekti, galvenokārt pievērošoties īstermiņa mērķu politikas (pārvaldes struktūru izveides priekšnosacījumi, veidols, īpatnības, iedzīvotāju loma pārvaldē, kontroles politikas galvenie virzieni, saimnieciskā politika un tās tiešās sekas) un ilgtermiņa mērķu politikas (latviešu denacionalizācijas un ģermanizācijas jautājums, kolonizācijas politika, Ober Ost Tautību politika, aneksijas formas un turpmākās pārvaldes problemātikas) izpētei. Promocijas darbs sastāv no ievada, avotu un literatūras apskata, četrām pamatnodaļām un secinājumu daļas. To papildina izmantoto avotu un literatūras saraksts, personu rādītājs un pielikums. Atslēgvārdi: Latvijas vēsture, Pirmais pasaules karš, vācu okupācija, Ober Ost, Kurzemes militārā pārvalde.

The dissertation “Policies of the German Military Administration in the occupied Courland Governorate (May 1915 - March 1918)” examines the occupation policies of the German Army's military administration in the Courland Governorate during the First World War from the beginning of the occupation until the end of hostilities on the Eastern Front. Based on a wide range of unpublished historical sources and scientific literature, the dissertation analyzes the most important policy aspects of the German occupation structures (Ober Ost, Courland Military Administration), focusing on both short-term (preconditions and establishment of the occupation structures, their forms and peculiarities, the role of the local population, economic policies and their direct consequences) and long-term (the question of Latvian denationalization, germanization amd colonization, Ober Ost Nationality policy, forms of annexation and problems of future governance) policy goals. The dissertation consists of an introduction, a review of sources and literature, four main chapters and conclusions, followed by a list of sources and literature used, name index and an appendix. Keywords: Latvian history, First World War, German occupation, Ober Ost, Courland military administration.
Policies of the German Military Administration in the occupied Courland Governorate (May 1915 - March 1918)
Keywords: Vēsture; Latvijas vēsture; History; Latvian history