Iegurņa pamatnes atbalsta ietekme uz jātnieka pozīciju un simetriju seglos - Čeredņičenko, Zane (Latvijas Universitāte, 2023)
Par primāro komunikācijas vietu strap zirgu un jātnieku tiek uzskatīti segli un iegurnis. Iegurnis, kas ir pietiekami atbalstīts, var brīvi kustēties, dodot jātniekam stabilitātes sajūtu, kas varētu labvēlīgi ietekmēt jātnieka pozīciju seglos, simetriju un mazināt sāpes, kas saistītas ar nepiemērota inventāra lietošanu. Darba mērķis bija noskaidrot iegurņa atbalsta nozīmi jātnieka pozīcijai un simetrijai seglos. Pētījumā piedalījās 20 jātnieki (sievietes) no nacionālajām sporta bāzēm “Kleisti”un “Jauno Jātnieku Skola” vecumā no 18 līdz 52 gadiem. Visas dalībnieces aizpildīja autores veidotu anketu, kurā bija iekļauti demogrāfiskie dati, informācija par subjektīvu nestabilitātes sajūtu seglos un sāpēm. Visām dalībniecēm tika veikti antropometriskie mērījumi un gūžu kustības amplitūdas mērījumi. Tika uzņemti divi fotoattēli no sāna un mugurpuses dalībnieku seglos. Pēc korekciju veikšanas, kur ar speciālu palikņu palīdzību tika veidots iegurņa atbalsts mēģinot panākt jātnieka sakārtošanos uz vertikālas ass (auss, plecs, gūža un potīte), tika atkārtoti uzņemtas divas fotogrāfijas. Tika veikti dalībnieku seglu sēdvietas mērījumi. Datu apstrādei tika izmantotas datorprogrammas Microsoft Excel, Kinovea un Jasp. Darbā tika salīdzināti iegurņa izmēri ar seglu sēdvietas izmēriem, analizēta jātnieka pozīcijas un simetrijas izmaiņas seglos, veicot korekcijas iegurņa atbalstam. Salīdzināta asimetrijas pakāpe ar subjektīvu sāpju sajūtu jājot un ikdienā. Pētījuma rezultātā tika secināts, ka jātnieki visbiežāk izmanto seglus, kuru sēdvietas izmēri ir lielāki nekā iegurņa izmēri, neatkarīgi no seglu tipa, un tas nodrošina nepiemērotu iegurņa atbalstu seglos un var būt viens no sāpju rašanās iemesliem jātniekam. Mainot un specifiski pielāgojot iegurņa atbalstu seglos, ir iespējams panākt labāku jātnieka pozīciju, kas būtiski mazina jātnieka asimetrijas pakāpi.

The saddle and pelvis are considered the primary point of communication between the horse and the rider. A pelvis that is sufficiently supported will be able to move freely, giving the rider a sense of stability, which could benefit the rider’s position in the saddle, symmetry and reduce pain associated with the use of inappropriate equipment. The aim of the research was to clarify the importance of pelvic support for the rider’s position and symmetry in the saddle. 20 female riders from the national sports bases “Kleisti” and “Young Riders School” in Latvia participated in this study, aged between 18 and 52 years. All participants completed a questionnaire created by the author, which included demographic data, information on subjective feeling of instability in the saddle and pain. All participants underwent anthropometric measurements (pelvic impression measurements, hip circumference, thigh and lower leg length) and hip range of motion measurements. Two side and back photos were taken of participants in their saddles. After making corrections, where the pelvic support was created with the help of special pads trying to get the rider aligned on a vertical axis (ear, shoulder, hip and ankle), two photos were taken again. Participants’ saddle seat measurements were also taken. Computer programs Microsoft Excel, Kinovea and Jasp were used for data processing. The work compared the dimensions of the pelvis with the dimensions of the seat of the saddle. After making corrective pelvic support changes, the rider’s position and symmetry in the saddle were analysed. Comparison of degree of asymmetry with subjective feeling of pain during riding and everyday life was also made. The study concluded that riders use saddles with seat dimensions larger than their pelvis dimensions, regardless of saddle type, and this provides inadequate support in the saddle and may be one of the causes of pain in the rider. By changing and adjusting the parameters of the pelvic support in the saddle, it is possible to achieve a better position of the rider, which reduces the degree of asymmetry of the rider
The influence of the pelvic support on rider position and symmetry in the saddle
Keywords: Sporta zinātne; iegurnis; segli; jāšana; pozīcija seglos; jātnieka asimetrija