Audzinoša rakstura piespiedu līdzekļi krimināltiesībās: izpratne, attīstība, nākotnes perspektīvas - Kalniņa, Anete (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba mērķis ir izpētīt audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus, atklāt problēmas to regulējumā un piemērošanā un analizēt šī krimināltiesību institūta nākotnes perspektīvas. Mērķa sasniegšanai izvēlēti sekojošie uzdevumi – skaidrot bērnu, mazgadīgo, nepilngadīgo un antisociālas uzvedības nozīmi krimināltiesībās, izpētīt audzinoša rakstura piespiedu līdzekļus kā krimināltiesību institūtu, raksturot tā attīstību, kā arī salīdzināt pastāvošo regulējumu ar regulējumu ārvalstīs. Darbā secināts, ka audzinoša rakstura piespiedu līdzekļi nesasniedz savu mērķi, un tas skaidrojams ar šo piespiedu līdzekļu reto piemērošanu, neefektivitāti un nespēju novērst noziedzīgu nodarījumu izdarīšanas cēloņus. Tāpat secināts, ka bērniem piemērojamo krimināltiesisko piespiedu līdzekļu nākotnes perspektīvas Latvijā – piespiedu līdzekļu individualizācija un preventīvo piespiedu pasākumu ieviešana – šīs problēmas var novērst. Atslēgvārdi: audzinoša rakstura piespiedu līdzekļi, krimināltiesības, bērni, noziedzīgu nodarījumu prevencija

The aim of the bachelor thesis is to research compulsory measures of educational nature, to explore the problems in how these compulsory measures are regulated and applied and to analyze the possible future perspectives of these compulsory measures applied to children. The following tasks were chosen to achieve the aim – to explain the concept of a child, an underaged person, a minor and antisocial behavior in criminal law, to explore compulsory measures of educational nature as a concept in criminal law, to describe the development of these compulsory measures and to compare the existing regulation with regulations of other countries. The research lead to the conclusion that compulsory measures of educational nature don’t fulfill its’ purpose and that could be explained by the rare application of these measures, as well as by the inefficiency in eliminating the causes of criminal offences. It is also concluded that the future perspectives of compulsory measures applicable to children in criminal law like the individualization of compulsory measures and introducing of preventive measures could eliminate the current problems. Keywords: compulsory measures of correctional nature, criminal law, children, prevention of criminal offences
Compulsory Measures of a Correctional Nature in Criminal Law: Understanding, Development, Future Perspectives
Keywords: Juridiskā zinātne; audzinoša rakstura piespiedu līdzekļi; krimināltiesības; bērni; noziedzīgu nodarījumu prevencija