Uztura nozīme asins un asins komponentu donoriem. Hilozes profilakse. - Gaidele, Ļubova (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba „Uztura nozīme asins un asins komponentu donoriem. Hilozes profilakse” mērķis ir noskaidrot uztura nozīmi asins donoriem hilozes profilaksei. Pētījums veikts X asins sagatavošanas nodaļa.. Pētījumā respondenti: 9 plazmas donori, ar 8 no tiem tika runāts 2 reizes ar 2 nedēļu intervālu, ar 1 respondentu tika runāts 1 reizi. Pētījumā jautājumi: Kā donora uzturs ietekmē asins un asins komponentu hilozi? Vai donori ir gatavi mainīt savus uztura ieradumus lai uzlabotu asins kvalitāti?. Pielietota kvalitatīva pētījuma metode- kontentanalize. Datu pārstrāde– Microsoft Office Word 2007. Iegūtie rezultāti parāda, ka donora uzturs ietekmē asins un asins komponentu hilozi un mainoties donora uzturam mainās arī asins plazmas kvalitāte. Donori ir arī gatavi mainīt savus uztura ieradumus lai uzlabotu asins un asins komponentu kvalitāti.

The aim of the bachelor’s paper „Nutritional importance for blood and blood component donor’s. Prevention of lipemia” is to clarify the significance of nutrition for blood and blood component donor’s to prevent lipemia. Research was conducted in X blood preparation department. Study participants: 9 Plasma donor’s. T here were 2 conversation with 8 donor’s, with an interval of 2 weeks and with 1 participants one conversation. Rresearch Questions: How does the diet of the blood and blood component donor’s affect lipemic? Are donor’s willing to change their eating habits, to improve blood quality? Qualitative research method used - content analysis. Data processing: Microsoft Office Word 2007. The results of the study show, that the diet of the donor’s affect blood and blood component lipemic. And by changing the menu , changes the blood plasma quality. Donor’s are willing to change their eating habits, to improve blood and blood component quality.
Nutritional importance for blood and blood component donor's. Prevention of lipemia.
Keywords: Medicīna; asinis; plazma; donors; hiloze; uzturs