Cviterjona tipa jonu šķidrumu ķīmiskās īpašības elektroizsmidzināšanās jonizācijas apstākļos - Krasnovs, Sergejs (Latvijas Universitāte, 2012)
Cviterjonu tipa jonu šķidrumu ķīmiskās īpašības elektroizsmidzināšanās jonizācijas apstākļos. Krasnovs S., zinātniskais vadītājs asoc. prof. Dr. Ķīm. Mekšs P. Maģistra darbs, 58 lappuses, 38 attēli, 3 tabulas, 41 literatūras avoti. Latviešu valodā. CVITERJONU ŠĶIDRUMI, ELEKTROIZSMIDZINĀŠANAS JONIZĀCIJA, SADURSMJU INDUCĒTĀ DISOCIĀCIJA, IMIDAZOLIJA TIPA CVITERJONU ŠĶIDRUMU SINTĒZE Darbā sintezēti imidazolija alkilkarboksilāti (- etil, -propil, -butil). Iegūto savienojumu fragmentācija pētīta masspektrometriski pozitīvo jonu skenējumā, izmantojot jonizāciju elektroizsmidzināšanas apstākļos. Iegūto rezultātu pamatošanai analogi mērījumi ar minētajiem CJŠ veikti arī deiterētā ūdenī. Parādīts, ka masspektros novērotie intensīvākie signāli un stabilākie joni satur N-metilimidazolija fragmentu. Darbā parādīts, ka imidazolija sulfonātu un karboksilātu fragmentācija pozitīvo jonu skenējumā notiek līdzīgi.

Chemical properties of zwitterionic ionic liquids under conditions of electrospray ionization. Krasnovs S., supervisor assoc. prof. Dr. Chem. Mekšs P. Master thesis, 58 pages, 38 figures, 3 tables, 41 literature references. In Latvian. ZWITTERIONIC LIQUIDS, ELECTROSPRAY IONISATION, COLLISION INDUCED DISSOCIATION, IMIDAZOLIUM ZWITTERIONIC TYPE IONIC LIQUIDS SYNTHESIS Imidazolium alkylcarboxylates (-ethyl, -propyl, -butyl) have been synthesized. Fragmentation of compounds were investigated by electrospray-masspectrometry in positive ion scanning mode. For confirmation of fragmentation processes zwitterionic liquids were studied in deuterium solution too. It has been shown that more stable fragment ions contain N-methylimidazolium ring and in positive ion scanning mode imidazolium sulfonates and carboxylates have similar fragmentation pathways.
Chemical properties of zwitterionic type ionic liquids under conditions of electrospray ionization
Keywords: Ķīmija