Projekts: Konditorejas-kafejnīcas “Grāfa našķi” izveide - Priede, Diāna (Latvijas Universitāte, 2024)
Izstrādātā projekta galvenā ideja ir konditorejas-kafejnīcas SIA “Grāfa našķi” izveide Aizkraukles novada Koknesē, kas ražos un piedāvās dažādus konditorejas izstrādājumus – gan veselas kūkas individuāliem pasūtījumiem, gan mazos konditorejas izstrādājumus – kūku gabaliņus, eklērus, makarūnus u.c. patēriņam kafejnīcā. Projekta izstrādes mērķis ir sniegt vietējiem iedzīvotājiem un pilsētas viesiem tādu vietu, kur būtu iespēja iegādāties svaigus konditorejas izstrādājumus kā patērēšanai uz vietas, tā ņemšanai līdzi, turklāt, izvēloties tos baudīt uz vietas, piedāvāt mājīgu un omulīgu atmosfēru. Piedāvātais sortiments galvenokārt iedalīsies divās lielās grupās – kūkas, ko iespējams pasūtīt individuāliem pasākumiem ar minimālo pasūtījumu 1,5kg, kā arī dažādi mazie izstrādājumi, kas paredzēti patērēšanai uz vietas vai iegādei līdzi ņemšanai. Kopējais plānotais piedāvājuma apmērs ir 20 konditorejas izstrādājumu vienības, tostarp 10 kūku garšas u.c. mazie konditorejas izstrādājumi. Sortiments variēs atkarībā no sezonas un pieejamajām izejvielām. Balstoties uz vairākiem veiktajiem pieņēmumiem par to, kā varētu attīstīties uzņēmums, tika sastādīts finanšu plāns par laika periodu no 2024.gada jūlija līdz 2027.gada decembrim. Ir paredzēts, ka pirmais gads (pusgads) tiks noslēgts ar zaudējumiem 1 604 EUR apmērā, bet sākot ar 2025.gadu veidosies peļņa. Pirmā gada zaudējumi gan tiks pilnībā segti vien ar 2026.gada peļņu. Arī neto naudas plūsma pirmā gada beigās būs negatīva, jo pirmajos darbības mēnešos būs nepieciešami lieli finansiāli ieguldījumi pamatlīdzekļos. Ikdienā lielākās izdevumu pozīcijas būs izejvielas un materiāli, kā arī darba algas. Sākot ar 2025.gadu, neto naudas plūsma būs pozitīva un palielināsies arī naudas līdzekļu atlikums bilancē. Likviditātes koeficients līdz plānošanas perioda beigām būs nostabilizējies un uzņēmums stabili būs spējīgs segt savas īstermiņa saistības.

The main idea of the project is the establishment of a bake shop LLC "Grāfa našķi" in the town of Koknese in Aizkraukle district, which will produce and offer various confectionery products - both whole cakes for individual orders and small confectionery products - pieces of cake, eclairs, macaroons, etc. for consumption in the cafe or takeaway. The objective of the project is to provide local residents and city guests with a place where they would have the opportunity to buy fresh confectionery products for consumption on the spot or to take away, and also to offer a cozy atmosphere if you choose to enjoy them on the spot. The assortment offered will mainly be divided into two large groups - cakes that can be ordered with a minimum order of 1,5 kg, as well as various small products intended for consumption on the spot or for purchase to take away. The total planned amount of the offer is 20 units of confectionery, including 10 flavors of cakes and other types of small confectionery items. The range will vary depending on the season and available raw materials. Based on several assumptions made about how the company could develop, a financial plan was drawn up for the period from July 2024 to December 2027. It is expected that the first year (half year) will end with a loss of EUR 1 604, but starting from 2025, a profit will be generated. The losses of the first year will be fully covered only with the profit of 2026. The net cash flow at the end of the first year will also be negative, as large financial investments in fixed assets will be required in the first months of operation. On a daily basis, the largest expenditure positions will be raw materials and other materials, as well as wages. Starting from 2025, the net cash flow will be positive and the cash balance in the balance sheet will also increase. Liquidity ratio will have been stabilized by the end of the planning period and the company will be able to cover its short-term obligations.
Project: Establishment of Bake shop “Grāfa našķi”
Keywords: Finanses un kredīts; konditorejas izstrādājumi; konditoreja-kafejnīca; pārtikas ražošana; finanšu plānošana; uzņēmuma dibināšana